Syk og alene, men lese kan jeg

Dette kommer til å bli det siste innlegget mitt på noen dager. Jeg har lyst å logge ekstra av i julen. Ligger syk hjemme, vært syk i to uker. Å være alene i julen bringen frem mange følelser, men i morgen kommer jentungen og vi blir to. Den største gaven hun skal få, er min tilstedeværelse. Avlogget og tilstede. Vi skal leke, lage ting, høre på julemusikk. For man må skape stemningen selv, ikke sant?

Du vet, det eneste som gjør at du faktisk er ensom, er at du sammenligner deg med andre. Så hvis du sitter og scroller tidløst opp og ned i alle sosiale medier for å se hva alle andre gjør – så kan du egentlig takke deg selv. For det er bare vanlige dager, egentlig.

Jeg har vært syk i to uker. Hver gang jeg har følt meg litt bedre – og gjort noe «fornuftig» som å komme meg ut, har jeg blitt verre. Derfor skal jeg holde meg hjemme i dag. Ligger på sofaen og kjenner at det verker. Og i stedet for å tenke at det er kjipt å ikke ha noen til å passe på meg, skal jeg logge av helt og sette pris på at jeg får lov å lese en bok i ro og mak. Jeg kjøpte en bok i gave til meg selv. Den heter «Raushetens Tid«. Jeg sto en stund inne på bokbutikken i går, mens jeg kjente hvor dårlig jeg var. Det enste som reddet meg fra legge meg rett ned blant folk, var musikken på ørene.

Jentungen ringte for en time siden. Hun lurte på hva jeg ønsket meg. Jeg vil jo si «ingenting». Men det hjelper ikke henne som faktisk er på senteret for å kjøpe gave til mammaen sin. Så spurt jeg henne hva jeg trenger. Hun sa: «Kanskje en bok?» Da kom jeg på noen av bøkene jeg så på vei ut av butikken, som jeg ville lese. Så nå har jeg ønsket meg den nyeste boken til Stephen Hawkins.

Jeg har forresten kommet over en låt jeg liker skikkelig godt. Denne. Kwaku Asante med Fantasy.

Fått meg ny hårfarge. Litt mørkere. Og jeg har ikke så lyst å ta bilder av meg selv om dagen heller. Føler meg som noe som vil være ingenting. Og ja, jeg kom meg på kino i går kveld, faktisk. En venninne kom og hentet meg. Vi så Aquaman. Den anbefaler jeg sterkt! Og hvis du bor i Oslo. Dra på den nye kinoen, Odeon. Det er den råeste kino-opplevelsen jeg har hatt når det kommer til eventyr.

Et par andre filmer jeg har sett i det siste som jeg sterkt anbefaler å se på lerretet: Bohemian Rhapsody og A Star Is Born. Lag deg en fin jul. Ikke sammenlign den med andre sin, men lag den som du kan. Med dine verktøy. Tenk om det var normen å være alene i julen. At det var greia? Tenk om man skulle være alene og lade batteri og tilbringe tid med seg selv, og at det å være med familie var bortkastet fordi man bare brukte opp energien?

En tanke til deg som er alene. Og tenn lys for deg selv. Spill musikk og gjør ting du ellers aldri tar deg tid til. Jeg sender en god og varm juleklem til deg som trenger en. På juleaften skal jeg og jentungen hjelpe til på Alternativ Jul nede i byen. Der gir vi jul til dem som ikke har noen. Tenk på det. Det er noen som ikke har et eneste menneske i livet sitt. Og likevel så klarer vi med «så mye» å være ensom.

Vi bestemmer selv hva vi skal føle. Husk det. Hva du tenker bidrar til hva du føler. Og du kan velge hva du skal tenke på. Tren på det. Tren på å velg tankene dine, hele tiden. Og noen ganger kan du trene på å ikke tenke i det hele tatt. Det er en enorm utfordring som lønner seg dypt.

Nå skal jeg lese i boken min mens denne sangen spilles ferdig. Så skal stillhet få bre seg rundt meg. Og hver gang jeg blir rastløs skal jeg stirre ut på trærne utenfor vinduet. De er så tilstede. Bare står der. Hele livet. Og de blomstrer, gang på gang.

Og hvis du vil se noe som gjør noe med oppmerksomheten din, gir deg noe personlig, samtidig som du får vitne til et mesterverk av en film. ROMA. Den ligger på Netflix.

4 kommentarer

 1. god bedring 🙂

  1. tingjegliker

   Takk, Oda. 🙂

 2. Herre min hatt for et fint innlegg. Så skjørt, vakkert…Trist, men oppløftende på samme tid. Så reflektert og sant! Det fineste jeg har lest på lenge. Du har skjønt det. Takk! God jul, kjære deg.

  1. tingjegliker

   Tusen takk for fine ord, Lisa. God jul. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *