Langvarig kjærlighetssorg

Når noen henger igjen i livet etter at dere for lengst har kuttet kontakt. Kanskje du til og med har begynt å møte andre, men det hjelper ikke. Jeg fikk en forespørsel om akkurat denne type innlegg, og det er faktisk et viktig tema. Dette er en type sorg som gjør at man virkelig ikke tror at det er mulig å komme seg videre. At man kanskje må føle det samme for resten av livet.

Å komme seg videre krever litt fokus. Det krever at du faktisk ønsker å komme deg ut av «hekten» som du er i. At du er villig til å ta et oppgjør med deg selv og faktisk kjenne på ting i stedet for å rømme fra dem.

Akseptere

Dette er lettere sagt enn gjort. Sett deg for deg selv, alene, med en kopp te om du vil. Ha det stille rundt deg. Ingen mobil eller andre forstyrrelser, legg det langt vekk. Aksepter først øyeblikket du er i. Du sitter for deg selv, du er alene i øyeblikket. Ingen kan skade deg, ingen kan ta på deg.

La alt som kommer frem, komme. Kanskje et par minutter begynner å svi, men hver gang tankene løper løpsk skal du igjen huske på hvor du er og hva du gjør. Du sitter der, du drikker kanskje te. Se på buksen din, kjenn på stoffet. Eller bare se ut i luften og hør på alle lydene som er mulig å fremdrive. Hva hører du? Kanskje kjøleskapet lager lyd, eller andre elektroniske ting som vi aldri tenker over at lager lyder.

Kjenn på sorgen din når du virkelig kjenner ro der du sitter. Tenk på ham/ henne. Gjør det vondt? La det gjøre vondt. Fokuser på smerten og kjenn hvordan den tar deg. Men så skal du ikke sitte å mimre over tapt tid, du skal erkjenne hva du føler.

Slippe fortiden

Du må akseptere at det er over, at det ikke var ment, for da hadde det vært. Tenk ferdig alle tankene dine, men ikke stagner. Tenk over hvorfor ting ble som de ble, og tenk på hva du savner mest. Hvorfor savner du akkurat det? Var det fordi vedkommende fikk deg til å føle deg vel?

Aksepter at vedkommende skal videre uten deg. Er du glad i ham eller henne, så ønsker du han eller henne alt godt uansett hvilket valg dem har tatt i livet sitt. Aksepter det, si det høyt. Kjenn hvordan skuldrene dine blir lettere når du aksepterer at vedkommende lever et liv uten deg, og forhåpentligvis er lykkelig.

Så skal du forstå at vedkommende ikke eksisterer i ditt liv. Kun i tankene dine. Hva er fortiden? Hvor er den? Kan du gå tilbake i den? Nei. Det er kun dette øyeblikket som eksisterer akkurat nå, og fortiden er bare tanker du lager for deg selv.

Du må gi deg selv kjærlighet

Vi kan ikke bruke nok tid på å forstå dette. All kjærlighet du noen sinne har følt, kom fra deg selv. Ikke fra noen andre. Du måtte rett og slett ha noen andre til å dra det frem fra deg, men alle de gode følelsene kom fra deg selv. Og de er der ennå. Klarer du fokusere på å være helt tilstede i det øyeblikket som er akkurat nå, så vil du kjenne at det kommer frem.

Se rundt deg. Hva har du i livet ditt? Ikke tenk på mangler, det er bortkastet. Hva har du? Du har akkurat det som du har, ingenting mer, ingenting mindre. Å vie det som ikke er, en tanke, er bortkastet. Det er dette du har, det er her du er. Fungerer kroppen din? Har du tak over hodet? Fantastisk om så.

Det er gode ting i vente. Alltid. Men livet fungerer slik at når du stagnerer og tviholder på noe som var, så vil aldri det fine som ønsker å komme i livet ditt, få plass. Du blokkerer din egen lykke, med andre ord.

Mester over egen sinn

Alt handler om hva du velger å bruke tid på. Les den setningen en gang til. Si dette til deg selv, høyt: «Alt handler om hva jeg velger å bruke tid på. Hva jeg velger å tenke på.» 

Ja, det er så enkelt. Det er du som velger å dyrke sorgen. Det er du som velger å ikke gi slipp. Så nå som du har bestemt deg for å gi slipp, og nå som du har akseptert at du skal leve videre, så skal du forandre noen ting fremover.

Hver gang han eller henne popper opp i hodet ditt, så skal du velge å ikke tenke på det videre. Du skal aldri følge vedkommende på sosiale medier, eller bruke tid på å mimre. Det er fortid, som ikke eksisterer mer. Har du ting som minner om? Kast det. Du har ikke bruk for det, det er ingen grunn til å ta vare på det.

Er du rett for slette vedkommende på Facebook? Hvorfor? Slett. Ikke se deg tilbake. Ingen har noe med hvorfor du velger å gjøre som du gjør, men dette er ditt liv. Hvis vedkommende ikke er i ditt liv mer, så trenger dere heller ikke følge hverandre i sosiale medier for å holde på noe som ikke «er». Eller for å fornekte sannheten.

Ærlighet

Vær ærlig, hver dag. Hver ærlig mot deg selv, mot andre. Uansett hvor liten løgn du har lyst å fortelle, vær ærlig. Skal du unngå et menneske, vær ærlig. Ikke skån noen for sannheten. Vær stille, eller snakk fra hjertet. Inne i deg bunner alt i ren kjærlighet. Det betyr at under all ærlighet er det kjærlighet, selv om det kan virke hardt og slemt. Du må ta vare på deg selv og ditt liv. Omring deg med mennesker du liker å være med, som du ønsker å være god mot. Fjern mennesker som gjør deg sliten, tar energi eller baksnakker andre. Negativ energi er ikke bare litt destruktivt. Det kan gjøre oss syke og slitne om det blir for mye.

Tillatt deg alenetid

Gi deg tid til å være alene. Ikke se på andre sitt liv, ikke se på din fortid. Vær i nuet og lev med glede. Den gleden som finnes i deg, den vil ut. Gå turer for deg selv, se på naturen, se på mennesker. Tenk fine tanker og slipp alle de tankene som er dårlige. Når de kommer, observer dem. Følg med hva som skjer, når du tenker dem. Du kan velge å tenke fine tanker.

Det handler alt i alt om å ta vare på seg selv. Jeg hadde en herlig åpenbaring når det kom til å det å forstå hva som er kjærlighet, og hva som er egoet vårt. Mange ganger tror vi at vi elsker noen fordi vi bare ikke vil miste dem. Vi eier ingen. Derfor kan vi ikke miste dem. Det er umulig å miste noe vi ikke har. Og kjærligheten, den er jo i oss. Så den kan vi ikke miste, men vi kan miste kontakten med den (oss selv).

Jeg vil dele denne låten med deg. Gi teksten til deg selv fra deg selv.

8 kommentarer

 1. Dette innlegget hadde jeg virkelig hatt godt av å lese for et par år tilbake. Heldigvis har alt i livet snudd og jeg eier ikke et fnugg av kjærlighetssorg lenger. Noe jeg en stund trodde var nærmest umulig.

  Å henge igjen i noe som er vondt er en fryktelig tung last å bære på. Jeg vil bare si til alle som befinner seg i en slik situasjon at det BLIR BEDRE. Kanskje blir det helt bra. Kanskje innser du at du selv hadde rosemalt bildet av det andre mennesket og at det skal bli lettere å komme seg over vedkommende enn du selv hadde trodd. Uansett, det finnes noen andre der ute. Noen som er bedre og mer riktig for deg, for hadde dette mennesket vært det riktige hadde du ikke hatt det så vondt inni deg nå. Og sist men ikke minst: Du er like viktig som det mennesket du ser på som viktigst.

  Takk for de fine innleggene dine, Anette Marie. Du er en trygg og god påvirker. Bloggen din bidrar med inspirasjon til selvutvikling og innsyn, noe som kanskje er viktigere enn noen sinne.

  1. tingjegliker

   Takk selv. <3 De ordene tar jeg til hjertet. Vi ønsker jo å gjøre en forskjell, gjør vi ikke? Til det gode, for det gode. 🙂

 2. Takk for ett flott innlegg Anette ❤️ Er snart 2 mnd siden det ble slutt her, han er slettet på face og andre sosiale medier. Men jeg er blitt litt innelukket og klarer ikke helt å slippe noen inn. Det et kanskje tidlig, men noen har ønsket å bli sluppet inn. Magen har verket og kvalmen har vært til stedet. Man er kanskje redd for å slippe noen inn når man nettopp har blitt såret. Jeg fikk en tanke vekker av å lese. Nå skal jeg jobbe med meg selv.

  1. tingjegliker

   Så bra, Ina. Takk selv. Husk at den nye du møter, ikke er den gamle. Det er lett å «anklage» den neste, før den har fått en sjanse. Og det er der man må jobbe med å starte helt nøytralt. Vi eier ingen, de kommer og de går. Noen blir. Kanskje du selv går. Se på det som erfaringer som du høster gjennom livet. Og at hver gang det skjer noe vondt, så lærte du noe. Klem fra meg 🙂

 3. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si. Jeg er rørt over at du tok deg tid til å skrive dette innlegget. Tusen, tusen takk <3 Dette trengte jeg! Jeg skal ta disse ordene til meg, et nytt håp er tent. Igjen, jeg er dypt rørt over innlegget <3

  1. tingjegliker

   Takk, EM. Masse lykke til. Dette klarer du!

 4. Caroline

  Hei fine du <3
  Eg må lufte tankan litt.. sitt her hos han eg elske så mye at det gjør ondt akkurat no..Han som har vært kjæresten min i 8 mnd å som eg har hatt det så sinnsykt fint ilag med <3 Så plutselig ut av det blå sier han at det e slutt..blir iskald,å eg føle meg så verdiløs…Han vil ikke mer… Vi har unga begge to, han har gård og meininga va no at eg sku bo i kårboligen etter hannes foreldre med mine 2 da han ikke har soverom nok i huset sitt til mine unga.
  Eg sa opp leiligheta mi å flytta ut nyttårsaften, men tingan mine står i garasjen hannes her, han satte dem ikke i kårbolig pga det må tømmes helt og pusses opp. MEN så gjør han det slutt no, å eg står uten boplass…ungan mine bor til sin pappa no, her e ikke ledig hus…derfor e eg her hos han…vi dele seng, på kveldan når eg kommer å legg meg ligg han klar med armen ut å vil ligge i skje tett inntil, kysse meg god natt.. stryk på meg.. han ser på meg med det såre blikket, han mene sjø at vi gikk for fort fram etter vi begge ble skilt ifjord.. Men vi har jo hatt det så fint, ingen krangling, nyforelska som få å ungan like oss begge å hverandre… Eg ser på han at han elske meg,men han sier han ikke gjør det mer.. HERREGUD det gjør så ondt!! KA trur du, trur du at når eg drar så vil han savne meg, det vi hadde… å angre.. Eg har sagt at når eg drar så slette eg han på face og snap, vil ikke ha kontakt, det gjør for ondt.. Han vil ha kontakt.. åååå om man bare visste ka som e rett å gjøre…

  1. tingjegliker

   Vondt å lese, Caroline. Men du kan ikke ta kontroll over andre sine følelser. Uansett la det gå noen dager uten å snakke om det. Et par dager har dere. Kanskje han har panikk, kanskje det endrer seg. Om ikke, så må du bare gjøre de tingene du må. Du må finne ut hvordan du løser det uten han. Og det klarer du. Ta kontroll over det du kan, og det vil gjøre prosessen enklere. Hvis dere er ment, så finner dere tilbake. Hvis dere ikke er ment, så vindu ikke være der. <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *