Naturens Lov og dens karma (Siste del, Vipassana.)

Alle problemer som noen gang har eksistert, de er vekk. Det er ikke noe forskjell på en hendelse. Fjernt som en feberfantasi dykker jeg inn i sannhet sterkere enn noe jeg tidligere har kjent. Sterkere enn selve det å leve, sterkere enn det å føde et barn, sterkere enn å bli elsket av den du alltid ville at skulle elske deg. Men viktigst av alt:

Sterkere enn noe jeg noen gang har identifisert meg med.

Jeg kan kjenne hvordan energien i meg dras mot mine egne verdier og gjør dem sterkere og støere enn fjellene under nordlyset. Det er ingenting som skremmer meg og det er ingen som kan få meg til å føle meg underkuet eller dum. Frykten for å være for uredd passerer gjennom meg som en bølge av energi.

Jeg observerer den og lar den gli videre.

Fokuset mitt er som et tredje øye som våker over egoet, på innsiden av meg selv. Som om at det våknet og så hvor mye lidelse egoet hadde stelt i stand. Jeg er naken for Universet og jeg kan se sannhet i alt som beveger seg rundt meg. Naturens Lov plantet et frø i meg. Det har visst begynt å spire. Jeg kan kjenne hvordan kroppen er mitt hjem som jeg er så heldig å få lov til å bli kjent med. Jeg er her, inne her, og jeg skjønner hva jeg er. Uendelig.

Dette er sannheten.
Det er dette vi er.

Hvordan skal jeg fortelle dem det? Alle sammen? Om jeg bare kunne fortalt hele verden på samme tid, slik at vi kunne sluppet strid. Vibrasjoner fra kjærlighet, fra lyd, fra ærlighet. Ingen trenger levere det, jeg trenger ei å bestille. Denne trylledrikken blir kun synlig i stillhet. I fraværet av støy. Støy. Støy og alt vi alltid må ha for å bli bedre. En tittel, en pokal, et rykte, men snakk ikke om en drøm. Nei, røm. Røm fra kilden til indre lykke, som kun ligger et centimeterstykke fra ditt nydelige smykke.

Jeg er ren kjærlighet, som røttene til Naturens Lov sin spire. Jeg er vis, og jeg lærer. Jeg forstår hva det innebærer. At det ikke finnes hjerter som blir knust av andre enn seg selv. For et hjerte er uten smerte og det er i virkeligheten et ordentlig kjærlighets-velv.


Jeg skal ikke bruke hele livet mitt på å løpe mot døden, det har jeg heller aldri gjort. Dette er meg – Uredd for fremtiden og egoets drømmer og illusjoner. Hud, hår og to øyner. Jeg er heldig som forbyr løyner. Jeg ønsker dette for alle. Følelsen av å være mester av sitt eget sinn. Plutselig ingen behov for fyll, fest og forferdelige sanger. Ingen ensomhet. Ingen frykt. Ingen anger.

Sånn vil jeg oppsummere Vipassana. Så stille har det aldri vært rundt deg, selv ikke da du lå i magen til mamma. Da du ikke visste om at denne verdenen som vi lever i, i dag, var sannhet eller teorier om hvordan man skal leve. Om man skal til helvete eller om man skal til himmelen sveve. Samfunnet skal ha deg til å svette og streve.

– Ikke tross min tro, da gir jeg neve!

Vi trodde alle at karma var et uttrykk, ikke sant? Du blir ikke straffet etter døden, du bøtes alltid her og nå. Hvis du kødder med karma kan den ta fra deg begga arma. I neste liv kan du hete Siv. Du kan få en ny start med nye armer og et nytt hus med nye karmer.

Buddah er bare et menneske som er opplyst. Ikke at det er bare, bare. Det er som en uredd hare som bare, bare vil skåne deg for fare. Sette deg fri fra menneskehetens galskap.

Den som gjør deg nervøs, redd, lei deg og oppgitt. Den som får deg til å føle deg nedstemt, utstemt og glemt. Den som får deg til å kjenne deg mindre verdt, men ikke så lenge jeg er vert. Da vil du skjønne hvor du har vært og akseptere at for den som ingorerer, blir det for sært.

Hvem styrer landet? Jo, det kan være det samma. Hvis jeg kunne bestemt skulle enhver journalist, lærer, og politiker lært seg meditasjonsteknikken Dhamma. Da ville vi skrevet om kjærlighet og lest oss glade mens vi manifestet latter og harmoni i samfunnet.

Bundet.

Så hadde vi lysfestet våre barn fra barnehagen av, og lært dem å kjenne vårt virkelige opphav. Politikere ville våknet en etter en. Skrekkslagen og livredd hadde de vrengt stemmebåndet i ydmyk medlidenhet og aksept:

– Er vi for sen?

Naturens Lov
– Et liten vise som oppsummerer Vipassana.

Av Anette Marie Antonsen

37 kommentarer

 1. Henriette

  Wow, Anette! Måtte lese dette tre ganger for å klare å fokusere på hvert ord jeg leste. Men kjære vene, DETTE var bra skrevet. Så deg forresten på tv’en her om dagen. Du er utrolig flink til å uttrykke deg, og ta med folk inn i din tankegang. Stå på! Du er kjempeflink:)

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Henriette. Det var den første tilbakemeldingen og den var god å få før jeg tar kvelden. Elsker at du leste det flere ganger og lot deg få tid til å forstå det så godt som mulig. <3

 2. Du er så utrolig flink til å skrive og jeg blir så inspirert av deg Anette! Takket være deg har jeg begynt å gå dypere i meg selv, jeg har blitt veganer og jeg har aldri hatt det bedre med meg selv! Tusentakk for at du er du og er en så stor inspirasjon!

  1. tingjegliker

   Tusen takk for fine ord, Frida! Du kommer bare til å oppleve mer og mer vakre ting i livet. 🙂

 3. Eg har så lyst å forstå og verta ein del av det du har! For det virkar utan tvil betre enn å hasta hovelaus rundt i ein gal verden..

  1. tingjegliker

   Da har du tatt det første steget. Det er bare å lese, blir inspirert, lære å meditere. Gradvis skjer det. 🙂

 4. Eg håpar forresten du skriv meir om dette!! For det gjer inspirasjon og vilje til å ta tak i eigen kropp for eit meir harmonisk liv!

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Anna.

 5. Denne teksten syns jeg det var vanskelig å få tak på… Vakkert skrevet, men jeg klarte ikke helt å forstå. Jeg har likt bedre de to andre postene om Vipassana hvor du beskriver det du opplever. Skulle gjerne lest mer om resten av opplevelsen du hadde der.

  1. tingjegliker

   Jeg skal skrive et til innlegg. Det så vanskelig å formidle, derfor det blir slik. 🙁

 6. Dette traff meg en plass langt og dypt der inne.. En bevisstgjøring om seg selv, livet og verden på denne måten er virkelig en gave du har fått. Tenk om alle hadde tatt seg tid til å stoppe opp og lære mer om dette. Det at alle mennesker i seg selv har så uendelig mye iboende i seg. Jeg bare ikke måtte, men ville lese dette flere ganger. Yoga og meditasjon har lært meg så mye om meg selv, men det du har opplevd her er nok på et helt nytt nivå. Du er en stor inspirasjon og jeg finner stor glede i å lese dine innlegg. Ønsker deg en strålende dag<3

  1. tingjegliker

   Tusen takk for den fine teksten, Tina.

 7. Jeanette

  Heisann.
  Er det lov å spørre om du befinner deg i denne selv realiseringen 24/7?
  Hadde også vært spennende å føre mer om hvordan selve meditasjonstimene opplevdes..
  F.eks.. Blir det mye dagdrømming? Klarte du å stilne sinnet? Eller var det noe annet?

  Jeg skjønner veldig godt hva du skriver om.. Er ikke der selv, men mediterer og håper å kunne komme dit selv en dag. Bli fri fra lidelse permanent

  1. tingjegliker

   Man blir alltid dratt vekk av tanker, men man lærer seg å komme tilbake oftere. Noen ganger drar tanketoget meg vekk i et kvarter uten at jeg klarer å være det bevisst. <3

 8. Jeg skjønner nada og ingenting Nå har jeg lest det 2 ganger, og jeg skjønner ingenting dessverre. Har det klikka for deg…?!? Tulla, men jeg har «forstått», eller iallefall lest, de tidligere innleggene dine fra Vipassana, men dette forstod jeg INGENTING av dessverre

  1. tingjegliker

   Det går bra. Man trenger ikke forstå alt. Men var min måte å sette det til liv på 🙂

 9. Dette skjønte jeg svært lite av!

 10. Det er utrolig spennende og inspirerende å høre om den indre reisen din på vipassana. Det minner mye om filosofien til buddhistiske munker. Jeg har begynt å lese en del om mindfullness og meditasjon og lurer på om du kan anbefale noen spesielle bøker som omhandler dette temaet. Jeg gleder meg masse til neste blogginnlegg. Ha en fortsatt flott uke!.

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Karina 🙂 Ja, du kan lese for eksempel Lev her og nå, av Eckhart Tolle. Eller «Du kan helbrede ditt liv» av Luise L. Hay. <3

 11. Nathalie

  Takk for at du deler!
  Alt du har delt fra denne spirituelle reisen din har inspirert så voldsomt mye i mitt eget liv. Det føles så rart å tenke på at hele mitt liv endrer seg så dramatisk av noe så enkelt som at jeg leste en blogg.. Dine ord har vært en katalysator for noe som har ventet i meg så lenge. Jeg gleder meg helt enormt til å følge deg videre, og håper du deler enda mer etterhvert!
  Igjen, tusen tusen takk!

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Nathalie. Jeg blir så glad av å lese disse ordene. Da har det gjort noe, da har det betydd noe for noen! Fantastisk! 🙂

 12. Ja – jeg fant stor glede i denne teksten 🙂 jeg blir så glad fordi at jeg innser at vi har denne evnen inni oss selv. Vi må bare få den fram. Jeg tror jeg begynner å forstå hvertfall. Jeg håper det. Jeg lurer på hvor mye jeg fremdeles ikke vet. Og å vite er ikke nok. Man må praktisere. Takk for at du deler – fortsett å skrive om dette – det er SÅ interessant og befriende å lese om dette. Klem <3

  1. tingjegliker

   Takk, Mia. Jeg lover å skrive mer. Ja, vi må praksisere. Hver dag. Mennesker flest tror det er kjedelig. Man skjønner ikke hvor sykt mye man får igjen for det!

 13. Kjære Anette
  Du skriver så fantastisk bra. Det treffer meg langt inni sjelen.
  Du har en nydelig måte å formidle på. Håper boken din kommer en dag.
  Vi har så mye å lære det har eg skjønt dei siste årene. Ikkje berre løpe mot døden, men stoppe opp. Og vere tilstede.
  Føler min reise er lang, er så mye vi alle trenger å lære.
  Takk for nydelige ord.

  1. tingjegliker

   Takk, Aud. Ja, den boken begynner å nærme seg nå. Det kjenner jeg! 😀 gleder meg mye!

 14. Skjønner ikke ett fnugg av dette.. Var du nominert til årets gullpenn?

  1. tingjegliker

   Ja, jeg var det. Var semi-finalist også 🙂

 15. Lenge siden jeg har kommentert her på bloggen men jeg her vært fast leser i mange år og kjenner meg så igjen i alt du skriver og tankene du deler med oss. Takk for at at du deler<3 Kjenner meg igjen i mange av de samme tankene du har om livet og har svært lyst til å lære mer om alt dette. Livet er jo fantastisk selv om jeg har bagasjen til å kunne si motsatt. Men det er jo det som er livet.

  Tenk positive tanker, si positive ord, gjør positive handlinger og det positive gror<3

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Maria. Det var gode ord.

 16. Marthe S

  Jeg ble sulten av å lese innlegget ditt. Sulten og veldig energisk. Endelig er det noen som setter ord på endel ting jeg har tenkt på i så mange år. Helt uten å egentlig erfare så mye meditasjon. TV’en har vært ikke-eksisterende i mitt hjem i nærmere 6 år nå. Den er der, rent fysisk og brukes til å se på film iblant men TV-kanaler har jeg ikke hatt.

  Kunne tenke meg samme opplevelse som deg, å være med på Vipassana. Tror du det er problematisk med tanke på å være gravid? Nærmer meg 12 uker, verste kvalmen er over og kroppen er i fin form nå. Har også bestilt de to bøkene du anbefalte lengre opp.

  Tusen takk for at du deler dette med verden.

  1. tingjegliker

   Takk for den fine kommentaren. De anbefaler faktisk å starte når du er gravid, og det var ei som var langt på vei da jeg var der 🙁 så start!!! 🙂

   1. Marthe S

    Jeg har meldt meg på! Venteliste, så håper jeg får være med. Lite keen på å dra siste trimester. Takk for svar 🙂 Kjenner ikke akkurat mange som er interessert i dette, så folk kommer nok til å tro at jeg har mistet besinnelsen, hehe …

   2. tingjegliker

    Du må bare stole på hjertet ditt 🙂 Det kommer til å gi deg så mye å være der! Fortell meg gjerne hvordan det har gått og gi et pip når du reiser 🙂

 17. Jeg startet å lese bloggen din da jeg ble veldig nysgjerrig på denne vipassana opplevelsen din. Selv har jeg lest «det er nå du lever» av eckhart tolle. Det gjorde meg mer opplyst og interessert i nåtiden. Selv synes jeg det er vanskelig. Vanskelig å rette alt det indre i her og nå. Jeg lurer på hvordan du kom i gang med mediteringen? Da det enda var ukjent for deg. Har du noen tips rundt meditasjon, å leve i nuet og hvordan arbeide med seg selv? Uansett, veldig modig og fint av deg å dele dine opplevelser.

  1. tingjegliker

   Hei, Iselin. Hvis du ser på det nyeste innlegget mitt, så har jeg skrevet om det å meditere. <3 Håper du finner noen svar her 🙂

 18. Fantastisk!!!! Har du et tidligere innlegg hvor du har informasjon om hvor du var på dette? 🙂 kunne tenkt meg det så veldig!!

  1. tingjegliker

   Hei, Emilie. Du kan sjekke sidene deres https://www.dhamma.org/en-US/index
   For å søke, gå inn under locations, finn sted og deretter se kalenderen på de ulike kursene. Det lønner seg å søke samme dag som de åpner for søknader, da det er mange som ønsker å komme inn der. Det er helt gratis og du får både mat og ly.

   Kanskje du kan gå direkte inn på denne linken: https://www.dhamma.org/en-US/locations/directory
   Det står masse om kurset og du må gjennom mange steg når du søker for at du skal vite hva du søker om 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *