Derfor er jeg veganer

Jeg har mange følelser rundt et slikt spørsmål. På mange måter er det en glede å få sjansen til å opplyse andre, men ofte ender det ikke i noen forståelse for noen verdens ting. Og det er helt i orden. Det må jeg respektere, for jeg vet hvordan det er. Jeg har vært veganer i snart elleve måneder. Har det vært vanskelig? Nei. Ikke i det hele tatt. Jeg har lært mer om mat nå enn hva jeg ellers hadde hele livet.

Vi stoler på at alt er riktig. Sant? Vi stoler på at butikkene gir oss det som er greit for oss å pakke i oss. Sånn helt seriøst, jeg fikk sjokk da jeg begynte å forstå hvor mye dritt vi pakker i oss. Hvor mye helt syke ting som finnes i en helt vanlig butikk, tilgjengelig for alle. Det blir sånn at man veier opp disse forbudene vi har mot Marihuana som er en plante fra planteriket, mot all giften vi med glede får lov til å putte i kroppen vår.

Du tenker at du alltid har klart deg helt fint, og ser ikke problemet fordi du er frisk. Men hva om du kunne være enda friskere, enda sprekere, enda raskere. Mer energi. Mer fokus. Mer våken. Mer av alt. En tilstand som du kanskje aldri har opplevd, fordi det du pakker i deg alltid har døyvet ditt potensiale. Og det jeg skrev akkurat nå, det var ikke mot kjøtt. Det var mot alt annet.

Plantebasert kost, vil jeg heller kalle det. Hvis du tenker på dyrene, og hva de spiser. Så har de som regel en kilde, sant? Ren mat rett fra naturen. Alle andre vesener klarer seg på det, utenom oss?

Så har du det med kjøtt og proteiner. La oss bare tenke litt over saken. Hva spiser dyrene for å få i seg protein? Planter! Så hvorfor skal vi spise et dyr for å få i oss proteinene i stedet for å gå rett til kilden? I stedet for å være med på å drepe utallige uskyldige dyr som først lever i fangenskap og har det vondt? Fordi vi mennesker eier kloden og bestemmer alt her? Vi har bare misforstått. Vi er taperne her. Og visste du at det er antibiotika i alt dette kjøttet også?

Jeg så en reklame her om dagen på TV. Ser ikke TV egentlig, vet ikke hva som stod på her. Muligens Sumo fordi Skal Vi Danse eller noe. Spiller ingen rolle det da. Det var uansett en reklame om alvoret med å bruke for mye antibiotika. At det kan slutte å fungere på sykdommer om mennesker bruker det for mye.

Så da tenker jeg at: Tja, kanskje ikke la det være lov å drepe masse dyr og fylle dem med antibiotika for deretter å la oss spise det?

Noen sier: Men du må jo ta B12-tilskudd. Det er vel ikke naturlig?
Da vil jeg si: Se på Earthlings på YouTube. Seriøst. Se alt og pin deg gjennom det om du kan. Det er mer naturlig for meg å ta et tilskudd av B12, og D-vitamin som jeg uansett tar, fremfor å stå innefor det der. Og B12 finnes andre steder enn i kjøtt. Det finnes i sopp for eksempel.

Noen sier: Ja, men i Norge er jo alt så jævla bra på sånne gårder!
Da vil jeg si: Så du har vært på alle gårder du da eller? Er det verdt risikoen?

Du er ikke allergisk mot melk. Du er bare ikke en kalv. Vi gir babyen vår mat. Kua gir babyen sin mat. En eller annen plass på veien skjedde det noe alvorlig galt, og vi misforstod det hele. Vi begynte å drikke kumelk for kalsium? Nei, nei, nei.

Melk er så surt, så i en kropp hvor det er et surt miljø må kroppen til slutt ta kalsium fra bena våres, som er basisk. Må hente kalsium fra benbygningen vår. Og jo mer melk vi drikker, jo surere miljø. Og vi i Norge drikker mest melk, med kalsium og likevel høyest utslag av benskjørhet. Ring, ring. Er det noen der?

Så det skjedde først for to år siden at jeg begynte å forstå dette med energier. Dette at vi alle sammen er her på likt grunnlag som alle dyr og individer. Jeg forstod at disse dyrene vet. Og likevel om jeg forstod, så klarte jeg ikke å bli vegetarianer, det var på mystisk vis vanskelig for meg. Kanskje fordi jeg hadde vært på diett og blitt vant til å spise enorme mengder med kylling og ris og grønnsaker. Og ja, det var mye sunnere enn hva man ellers pakker i seg.

Nyttårsforsettet mitt i år var å prøve meg som veganer, etter at en tidligere venn av meg har gått den veien. Jeg fortalte at jeg ville mestre det å være vegetarianer, for jeg visste jo at disse dyrene hadde følelser. Han så på meg og sa:

– Anette! Elsker ikke du dyr da? 

Jeg nikker forlegent.

– Da er du veganer. Du kan ikke drikke melk heller. Du må undersøke litt, gjøre deg opplyst. Vite hva det er du putter i deg. 

Jeg tenkte på sjokoladen som jeg alltid var avhengig av før. Men han forsikret meg over at vegansk sjokolade.. når man kom over de riktige, så var det bedre enn noe man tidligere hadde smakt.

Jeg brukte romjulen til å saumfare vegan-kontoer på Instagram og kom over så utrolig mye snasen mat. Jeg begynte å bli inspirert og disket opp filmer jeg hadde fått anbefalt mange ganger tidligere på året. Netflix: Food Choices. Etterfulgt av Forks Over Knifes. Det ga meg mer visdom enn jeg noen gang hadde sittet med tidligere. Et par timer foran tv kunne altså lære meg mer enn hele skolegangen min har gjort tidligere. Deretter så jeg Earthlings og jeg tvang meg selv til å se. Jeg ville på ingen måte risikere å spise kjøtt igjen. Jeg ville gardere meg selv. Videre så jeg Food Matters og What The Health

Jeg begynte å se på katten min og undre på hvordan vi havnet i en slik situasjon. Katt, hund, menneske, ku? Alt er jo det samme, hvorfor skal noen dyr lide mens vi koser med andre? Jeg våknet på en måte som jeg aldri kan gå tilbake fra.

Januar var åpenbaring på åpenbaring. Smaksløkene endret seg og jeg kunne kjenne den deilige smaken av frukt og grønt på en måte jeg aldri hadde før. Jeg lagde mat jeg aldri hadde laget før, og for første gang lærte jeg meg om linser og bønner. Ting jeg aldri hadde brukt i maten før.

Jeg spiser vegansk sjokolade fra tid til annen, fordi jeg har lyst og det smaker himmelsk, men jeg har ingen sug for deg. Det er noe av det deiligste. Jeg crawer på sunn mat i stedet for dritt. Og jeg spiser masse, masse god mat hver eneste dag. Jeg kaster mindre mat også. Drikker havremelk som virker hundre ganger mer logisk enn melk fra ei ku? Det synes jeg i dag høres ekkelt ut kontra å få det rett fra natur og planter.

Dessuten er det største gassutslippet fra industrien med kuene? Se en film som er skapt av Leonardo DeCaprio. Han prøver også å redde verden, og jeg forguder den mannen der. Og ja, jeg drømmer også om at han en dag skal finne meg slik at vi kan leve sammen. Men filmen jeg skal frem til heter Cowspiracy. Den ligger på Netflix. Der får du vite sykt mye om akkurat dette. Vær ikke redd for at ting blir kjedelig. Tenk heller på hvor opplyst du kan bli av å lære noe ingen vil fortelle deg.

Tenk om alle sluttet å spise dyr eller noe fra dyr: Vi tok mer vare på plantene våre og reddet milliarder trær, som gir oss oksygen, som gjør at vi har muligheten til å puste. Vi hadde reddet klimaet. Vi hadde sluppet en haug av sykdommer. Vi hadde sluppet å bruke massevis av penger på medisiner, for gjett hva, maten vi spiser gjør oss syk. Og det finnes utallige historier om alvorlig syke mennesker som har blitt frisk av å spise plantebasert. Se filmene før du tenker for mye mot dette. Ja, vi kan altså redde verden i grunn. Ved å heller spise fra planteriket.

«Men kjøtt er jo såååå godt». Ja, vel. Da burde du klare å se disse dokumentarene og stå for det du spiser. Og se hva kjøtt faktisk gjør i blodårene dine.

Energien min er ren. Jeg er ren. Alt i kroppen min er rent. Men det beste av alt: Samvittigheten min er ren. Ved å ikke være med på den stygge industrien, føler jeg at jeg hver eneste dag bidrar til noe godt her i verden.

Så, det er vel derfor jeg er veganer. Og jeg kommer nok alltid til å være det. Om jeg ikke er det en dag, så har jeg virkelig mistet meg selv. Jeg elsker alt som lever blant oss og livet mitt gir ikke mening om jeg ikke kan bidra til å gjøre godt.

Følg meg gjerne på Facebook. 

12 kommentarer

 1. Kan du legge ut veganske oppskrifter uten 10 forskjellige spesial-ingredienser som må bestilles fra 10 forskjellige nettsider? Vil gjerne spise mer vegansk, men trenger inspirasjon! 🙂

  1. tingjegliker

   Det skal jeg !!!

 2. Jeg er interessert i dette, men sliter med å finne oppskrifter som ikke er for innvikla (muligens ingrediensene som er ukjent). Bare det å vite hva jeg skal ha på som pålegg til barnet mitt oppleves vrient. Skal se filmene du anbefaler

  1. tingjegliker

   Takk, T. Finnes mange pålegg. Syltetøy også. Vegansk ost… 🙂

   1. Vil også gjerne ha tips til pålegg! Syltetøy er vell ok det, men så ser man en dokumentar om at sukker er gift, så føler man ikke helt for det heller:p

 3. Cathrine

  Bare en liten presisering, for jeg sier ikke at du tar feil i filosofien din, men «dyrene spiser plantebasert» er ikke helt sant. Noen dyr spiser plantebasert, rovdyr spiser kjøtt, og omnivores som gris, bavianer og mennesker spiser både kjøtt og planter. Men som menneske har du selvsagt et valg da 🙂

  1. tingjegliker

   Ja, jeg mente at protein som vi får i oss, til syvende og sist kommer fra planten. 🙂

 4. alexandra

  sååå gøy!!! har vært det selv i 7 år nå, og har en liten en på 1 år som jeg skal oppfostre på samme måte 🙂
  elsket å lese teksten din, og kjenner meg såå godt igjen i engasjementet ditt!
  jeg har flere venninner jeg har inspirert og det føles så godt.
  som du selv sa så er det så mye dritt i maten man putter i seg, og jeg må jo si at bare det å være veganer betyr ikke sunnhet i seg selv. det betyr fra dyrene uansett, men ikke nødvendigvis for kroppen. jeg spiser sjeldent kjøttertsatninger og lignende ting, føler det liksom en del av greia, etter å ha vært det så lenge så blir man mer woke på alle mulige måter 🙂
  en av mine spirit animals er mango island mama, anbefaler deg
  å sjekke henne ut. hun har også 2 hefter med digge naturlige oppskrifter!
  heia deg!!! <3

  1. tingjegliker

   Takk for tips, Alexandra 🙂 Fint å lese. Ja, man vil jo ikke bare putte i seg dritt heller liksom 🙂

 5. Hei fina. Jeg deler mange av dine synspunkter, men vingler også litt. Jeg har tre små barn, som har fått kumelk og alle slags melkeprodukter siden de var 1 år. Det knyter seg litt i magen når man hører mange av utsagnene fra disse dokumentarene. Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro. For min del kutter vi gjerne ut/spiser mye mindre kjøtt, kjæledyroppdrett, hvalfangst, pelsnæring osv. Selvfølgelig. Enkelt. Men at melk og melkeprodukter er et naturprodukt som er godt for oss har jeg vokst opp med i 30 år. Jeg syns ikke det er lett å bare skal kutte det ut. Og dette med at melk fører til betennelser i kroppen vår og at melkeprodukter kunne føre til leverkreft hos barn. Jeg tror man skal være kritisk til kildene i slike filmer, selv om de taler en god sak. Selv om filmene setter fokus på viktige ting, skal man ikke ta alt for god fisk. Det er nok en del virkemidler og manipulering der også. Se her for eksempel:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28369205
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29179781
  http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(16)30288-X/fulltext
  * En studie som ikke finner noen sammenheng mellom inntak av melkeprodukt og kreft/hjertekarsykdom
  * En studie som finner at en gruppe kvinner som inntar lette melkeprodukter(yoghurt), har mindre risiko for hjertesykdom enn andre.
  * En artikkel som finner at inntak av 3 egg hver dag i 12 uker IKKE økte den kardiovaskulære risikoen hos en gruppe mennesker med metabolsk syndrom
  Det jeg egentlig lurte på var da hva du tenker om slike «motstridende» beviser? Blir du noen gang bekymret for at du eliminerer fra kosten som faktisk ER bra for deg og etterfølgere?
  Dette var da et spørsmål fra et helseperspektiv for vår del, dyrevelferd setter selvfølgelig et ekstra lys på saken.

 6. Karoline

  Jeg fant igjen dette innlegget inatt og begynte å søke på antibiotika i kjøtt. JEG ER SJOKKERT. Jeg har sovet, våkna og er enda sjokkert!! Vi lever i en verden der absolutt alt handler om penger, og vi blir blindt løyet til hver dag. Og det sykeste er at vi tror på alt som blir sagt. Jeg blir kvalm. For en syk verden vi lever i.

  1. tingjegliker

   Det er sant, Karoline. <3 Fint at du leste. Nå vet du mer. <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *