Hvordan kan jeg leve som veganer?

Jeg gjorde en stor endring i livet mitt for snart åtte måneder siden. Jeg kunne føle at noe stort skulle skje i forkant av dette. Noe skulle skje, men jeg visste ikke hva. På denne tiden sluttet jeg å blogge for dere. Jeg hadde så mye pågående i livet mitt at jeg trengte å ta noen skritt tilbake for å kjenne på hva jeg ville drive med. Så skjedde noe av det største. Jeg ble veganer.

Det er kanskje det beste jeg har gjort for meg selv. Og ja, det er veldig mange som ikke forstår valget mitt. Hvordan det er mulig. Men for meg er dette vinn, vinn, alle veier. Jeg har god samvittighet for dyrene, og meg selv.

Men er ikke maten kjedelig? Hva i alle dager. Nei! Jeg spiser mer variert enn jeg noen gang har gjort. Tenk på 5 om dagen. Som vi desperat prøver å få til, men sjeldent klarer. Jeg spiser mye mer enn det. Jeg spiser rent 99% av tiden, mens resten er vegansk kos. Tidligere var jeg avhengig av sukker. Jeg spiste sjokolade hver eneste dag og jeg kunne løpe gjennom ild for å få tak i en plate på kvelden. Dette er vekk. Helt vekk.

I dagens rett var det søtpotet, linser, asparges, paprika, champignon, løk, squash og et eple. 

Det er farger, hele veien. Og basen min i middagen består av kikerter, linser eller bønner. Sammensatt med ris, søtpotet, nudler eller pasta. Så er det bare å leke seg derfra. Matrester skjer ikke. Jeg spiser middag og pakker resten i matbokser som jeg tar med meg på farta. Frukt og grønt går ikke ut på dato, for jeg bruker alltid opp det jeg har, og jeg tester med nye ting hele veien.

Mange sier de ikke vil se dokumentarer fordi de ikke vil få dårlig samvittighet for hva de spiser. Jeg tenker at det handler om å stå for det du faktisk spiser. Det er uvitenhet og mangel på å være bevisst. Når andre spiser kjøtt rundt meg, klager jeg aldri på det. Ironisk nok er det veldig mange som må dra fraser og vitser rundt mitt valg. Som om at jeg skader noen ved å spise vegansk. Ler.

Jeg visste ingenting om dette, men fikk meg en stor åpenbaring. Om jeg føler at jeg har tapt noe, mistet noe? Nei. Om jeg vil spise kjøtt så kan jeg jo det. Men jeg vil ikke. Og jeg elsket kjøtt før. Jeg virkelig elsket kjøtt.

Nå tenker jeg å bevise at man kan trene seg fit på vegansk kosthold også. Det er fullt mulig. Jeg er så glad for dette valget og jeg føler meg rett og slett ren og sunn. Jeg har god energi hele tiden og jeg har ikke humørsvingninger som jeg kunne ha før. Det er deilig.

Godt for meg. Godt for verden.

22 kommentarer

 1. Jeg elsker deg Anette <3
  Jeg prøver meg som veganer selv, inspirert av deg og dokumentarene du har anbefalt på Netflix.
  Jeg lurer veldig på hva du tenker om, og hvordan du forholder deg til proteininntak på vegansk kosthold. Kan man få i seg nok for å bygge muskler uten planteprotein-pulver kun ved å spise variert plantemat?
  Jeg håper du vil skrive mer om dette fremover. Hva du spiser i løpet av en dag, hva du tar av evt. tilskudd, hvilke veganske produkter du anbefaler, endringer du har følt på etter at du ble veganer, hvordan folk rundt deg reagerer osv osv 🙂

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Mia. Ja, det er mulig å få i seg nok om man er veldig flink. Jeg bruker planteprotein hver dag da. 🙂
   Skal skrive mer om det etterhvert 🙂

 2. Har du begynt på kosttilskudd etter du ble veganer? I såfall, hvilke? Jeg spiser mye plantebasert mat selv, men det frister ikke å måtte være avhengig av kosttilkudd. Spiser derfor litt fisk for å få B12 og jodd. Hva er dine tanker om dette?

  1. tingjegliker

   Hei, Ida. Jeg tar B12. Det er egentlig det eneste jeg tar, selv om jeg noen ganger har tatt tilskudd av jern, f.eks. Nå er det mye B12 i matvarer for veganere også, så det er ikke alltids like viktig. Kommer jo an på hvordan man spiser 🙂

 3. Så bra!:-) jeg ønsker også å bli veganer, og har nå kuttet ut alt i egen matlaging, holder litt igjen på det jeg får servert hos andre, og det er faktisk bare pga. alle kommentarer og bemerkninger som gjør at jeg må sitte å diskutere og nesten forsvarliggjøre valget mitt som en politiker i debatt. Utrolig fysent! Tror det kommer av at folk får en slags forsvarsmekanisme når man gjør noe de selv er usikre på, kanskje redde for å få dårlig samvittighet for sine valg? Ikke vet jeg! Men jeg føler meg i alle fall mye bedre i kroppen:-) Og ikke minst lett! Kan se ut som du også har gått en del ned? Håper du får i deg nok næring i alle fall (slet litt med det i starten), og ellers har det bra? <3 ps. Utrolig kjekt at du har begynt å skrive igjen!

  1. tingjegliker

   Takk, Stine. Ja, man raser litt ned i vekt når man ikke spiser like mye av det man ikke trenger 🙂 Jeg får i meg det jeg skal, takk. Og ja, jeg tror nok det er akkurat derfor mennesker går i forsvar. Men mest fordi dem ikke vet. 🙂

 4. Tusen takk for at du delte oppskrift! Så kjempegodt ut 🙂
  Selv om jeg ikke er veganer eller vegetarianer skal jeg jammen prøve den oppskriften, for både mannen min og jeg er glade i grønnsaker. Vi spiser mye grønnsaker både han og jeg.

  Ønsker deg en kjempefin tirsdagskveld 🙂

  Hilsen Toril

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Toril. Håper det smaker 🙂

 5. Hei

  veldig spennende med vegansk kost og ser fristende ut det du serverer her 🙂 ett spørsmål – hvordan dekker man f.eks. inn jern i ett vegansk kosthold?

  1. tingjegliker

   Hei, Nora. Jern finnes i mange matvarer, og for veganere finnes det i mørkegrønne grønnsaker, erter, bønner, linser og tørket frukt som rosiner og aprikoser. Det er fullt mulig å få det i seg via kosten om man er dedikert og spiser bra.

   Du kan lese litt mer om det her: http://veg-veg.no/helse/vegan/fakta_om_jern_veganske_kilder

 6. Hei, je er vegeterianer og har vært det I 17 år, skulle gjerne gått helt over til veganer, men er veldig avhengig av ost. Ost og laks er stort sett det eneste ikke veganske jeg soiser.
  må annbefale IKaffe : ) Kjempe god å steame
  Håper du vil dele (veganer)motivasjon , oppskrifter og div her
  Har savnet bloggen din

  1. tingjegliker

   Takk, Sissel. Ja, jeg elsker iKaffe 😀 Skal prøve blogge litt oftere 🙂

 7. Stå på, Anette!
  Så gøy å lese. Gledes på fortsettelsen på veien med vegansk og fitness. Æ glær mæ! 😀

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Mari 🙂

 8. Hei,

  Elsker at du skriver om dette! Jeg ble vegetarianer selv for en liten stund siden og maten jeg lager og spiser hjemme er 100% vegansk 🙂 Du har et par ganger, på snapchat, tipset om et sted i oslo (lurer på om det var på byporten?) hvor man kan kjøpe ferdige retter, både vegansk og med kjøtt, og varme om man ønsker eller spise det kaldt. Jeg klarer av en eller annen grunn ikke å huske hva det stedet heter, og jeg finner det heller ikke på nett 🙁
  Skal inn til oslo en del fremover og har derfor veldig lyst til sjekke det ut. Hva heter dette fantastiske stedet?

  1. tingjegliker

   Ah, beklager sent svar. Det heter Mind Your Body! 😀 Takk for at du er veganer 🙂

 9. Hei!
  Du skriver veldig godt og har flotte videoer på YouTube! Ikke vær usikker på engelsken din, jeg synes du gjør det kjempebra! (Merker faktisk du er mer usikker på video nr 2 enn nr 1…)
  Jeg prøver meg som veganer for tiden og synes det er supert at jeg får sett oppskrifter ut fra det norske utvalget av matvarer! Håper du lager flere videoer snart og blogger oftere.
  Ps: hvor får du tak i proteinpulver med vaniljesmak som du bruker i grønn smoothie-videoen?

  1. tingjegliker

   Takk, Elin. Interessant. Kanskje fordi jeg da visste at jeg skulle publisere. Mens på nr. 1 gjorde jeg det for moro alene egentlig. Haha. Proteinpulveret kommer fra Arnika.no 🙂 Bruk rabattkode: veganteam så får du 10% 🙂

 10. Elsker ærligheten og oppriktigheten din! 🙂 Tusen takk for alt du deler, og reisene du tar oss med på. God helg <3

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Anne Karin.

 11. Hej,
  Fick tips av min frisör att kolla in din blogg och blev väldigt glad av att läsa att du är vegan. Hon pratade även om att du håller på att samla ihop nystartade vegan bedrifter, stämmer det? 🙂
  Ha en fantastisk dag!

  1. tingjegliker

   Tusen takk 🙂 Jeg skjønte ikke helt hva du mente med å samle ihop bedrifter? 🙂 Jeg har ikke kjennskap til det i alle fall 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *