Derfor boikotter vi Barbie fra Netflix

I går overhørte jeg en av barbie-dukkene som pratet på Netflix. Det er ferie og hun henger hjemme med meg. Tidlig på dagen fikk hun se barne-tv og jeg lot Barbie (som jeg aldri har vært fan av) gli mellom fingrene.

Barbie-dukkene er på stranden og krangler om alt. Endelig er de enige i at de skal spise mat, for det liker jo alle. I dette skjermbildet svarer denne dukken følgende:

«Jeg spiser bare proteinpiller med masse energi. En pille er et helt måltid. Mmmm! Favorittsmaken min, gul!»

wp-1470943551369.jpg

Hakeslep. Jeg har som regel kontroll på hva som sees av jentungen her hjemme, og jeg er mer fan av gammeldags barne-tv og tegnefilm enn det meste av moderne søppel-tv som sendes. For eksempel Cartoon Network, som sender så mye svada at jeg ikke tillater det å være på i hjemmet.

Det meste som sendes er så merkelig at jeg virkelig lurer på hvordan de har kommet frem til at det skal lages og sendes for barn. Jeg kan heller ikke for forstå hvilken målgruppe den ellers skulle hatt heller. Det er hyling og gnåling og øyer som popper ut og hjernemasse og . . .  Bare søppel.

Likevel stusser jeg over at dette Barbie-greiene i det hele tatt sendes. Er det slik verden har blitt? Er det greit å fore små barn med den slags? At en pille er et helt måltid? Om det var supermann som skulle ta en superbit av en matbit som gjorde han supersterk, OK. Men jeg synes ikke dette er greit. Og heller ikke alt annet som skjer i denne Barbie-verden. Om man setter seg og lytter til en hel episode blir man litt paff.

Vi har allerede hatt runder med hvor dårlig Barbie-dukker fremstiller en kropp. Så har vi overlevd det likevel. Nå er Barbie i aller høyeste grad levende, og innholdet er ikke noe bedre.

august_Tina_5

Barna våre blir en kopi av oss, i aller høyeste grad, men de blir også en del av alt rundt oss som er utenfor vår kontroll. Jeg er livredd for hvordan denne nye digital verden skal forme barnet mitt.

Vi vet ikke noe om hvordan det går med ungene våre, fordi vi selv aldri vokste opp i en slik verden. I alle fall ikke fra vi var små barn. Vi vet at mange flere er deprimert og sliter med angst. Unge jenter spesifikk.

Jeg ønsker ingenting annet enn en fantastisk tilværelse for jenta mi. Jeg vil ikke at hun skal tvile på hvor unik og vakker hun er. At hun skal følge tusenvis av idoler rundt i verden, som selv har dårlig selvbilde, for deretter å få et feil bilde av seg selv. Vi trenger ikke å si at de er nydelige hver dag, men jeg tror det er uhyre viktig at de forstår forskjell på indre og ytre. At det indre er det avgjørende til en hver tid. Og når vi er vakker på innsiden, så skinner det igjennom til slutt, uansett.

Derfor liker jeg de gamle, gode filmene, der den «stygge» eller minst populære, alltid beseirer. Men også tilgir den som var slem, fordi vi vet jo det nå, at de slemme har det ikke bra innerst inn.

Tilbake til saken, så skjønner jeg ikke hvordan noen i norsk tale kunne dubbet denne teksten og sagt denne setningen. For meg er ikke dette noe som hører hjemme foran barn sine øyne.

5 kommentarer

 1. Jeg ble så satt ut da jeg så snapen din av det her. Det skal jo en del folk til i en slik produksjon, hvor er moralene og verdiene dems hen? Gjemt seg bak penger kanskje?
  Det er altfor drøyt. Gamle barnetv filmer og serier var så absolutt bedre med mye bedre læring om riktige verdier og moraler. Noe jeg på en måte synes er rart, da man skulle trodd man visste mer om påvirkningsevnen i dag enn på den tiden.

  1. tingjegliker

   Enig. Det burde blitt bedre med tiden, ikke verre. Det handler om penger, ja. Dessverre.

 2. Herregud. Barbie er herved forbudt på ipad hjemme hos oss også. 🙁
  Heldigvis er My little Ponny favoritten så lenge.

 3. Herregud, så skremmende! Takk for at du tar opp dette og gjør flere oppmerksom på dette programmet.
  Jeg lekte mye med barbie når jeg var liten, og husker godt at jeg ønsket å se ut som disse «vakre» dukkene. Jeg er ganske sikker på at mye av problemene jeg har hatt rundt selvbildet mitt, spiseforstyrrelse og kroppsfiksering stammer fra dette. Jeg blir like oppgitt hver gang jeg hører noen som sier at barbie og slike dukker ikke skader unge jenter, fordi jeg er levende bevis på at dette ikke stemmer. Det er klart at mange andre faktorer har bidratt til mine problemer, men jeg husker fremdeles hvor mye jeg ønsket meg en smal midje som barbie hadde… Og det er ikke sunt at en liten jente på 6 år tenker slikt.
  Når jeg (forhåpentligvis) får barn om et par år så skal jeg gjøre alt i min makt for at de skal slippe å prøve å leve opp til et urealistisk ideal… Uansett hvor upopulært det gjør meg.

  Fantstisk at du er så oppmerksom som du er og belyser dette temaet. Håper at flere foreldre får dette med seg og kan være med å boikotte barneprogrammer som bidrar til det sinnsyke kroppspresset som finnes i samfunnet vårt.

  1. tingjegliker

   Det er nok mange som ikke tar skade også, så det er mange faktorer som spiller inn her. Jeg lekte mye bed Barbie jeg også, men jeg tenkte aldri på kroppen deres. Vi hadde ikke et slikt fokus blant venner og medier fantes ikke på samme måte. Men klart, om man først skal sammenligne seg selv med en barbie, så er det ikke realistisk i det hele tatt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *