Brudd på menneskerettigheter?

I dag starter saken om ham jeg ikke engang vil nevne navnet på. Jeg fatter ikke og begriper hva jeg hører. Ikke ofte ser jeg nyhetene, men i dag sitter jeg da her og lar God Morgen Norge surre i bakgrunnen mens jeg jobber litt.

Skjermen skifter til Nyheter og jeg hører at rettsaken starter med ABB. Terroristen som har saksøkt staten for umenneskelig soningsforhold. Er dette en spøk?

februar_spirit_1

Brudd på menneskerettigheter?

Jeg følger ikke alltid med på alt, fordi jeg liker å forholde meg til det som gir meg god energi. Nå fikk jeg dette med meg og jeg kan ikke fatte eller begripe at dette skjer.

Et enkelt menneske får lov til å la hele landet bruke penger, tid og krefter på noe som er totalt ubrukelig. Han burde reist sammen med alle de sjelene som ikke fikk lov til å leve mer. Så kunne han da sett ned på det hele og forstått at han hadde feilet.

Jeg er en av dem som ikke ønsket at vi skulle skrive eller vie mer tid på ham, men dette er vel egentlig rettet mot staten og deres valg av tid. Et riktig system skulle vært bygget opp av noe helt annet. Ikke alle over en kam eller samme rettigheter for noen.

Hvorfor skal vi høre på noen som stjal rettigheten til så mange liv? Har vi ikke så mange viktigere ting å bruke tid på her i landet? Det er mange, mange, mange som trenger denne tiden og oppmerksomheten. Han trenger ikke leve og spille på samfunnets regler når han selv ikke gjorde det.

104453-1-1393930577547

Meg og jentungen i rosetoget. Flere minner her


Ingen glemmer disse dagene. Det var dager som gjorde alt absurd. Det skulle vært dager som var sterke nok til å gitt hele landet en oppvåkning, men selv dette var ikke nok.

Hadde bare verden visst at vi er ett, så hadde alle forstått at det ikke er noen poeng i å drepe noen som helst. Det er en ond sirkel. Kun en ond sirkel.

I stedet for å se på nyheter og dyrke alt det vonde og triste, burde vi prioritere å prate om og dyrke det vakre. Verden kan ikke reddes før vi skifter fokus – alle som en.

Kom gjerne med påstander om at vi må oppføre oss selv om han ikke gjorde det. Vel – det burde være greit å se vekk fra den etikken når man har drept mer enn tre personer? Eller 10? 20? . . .

10 kommentarer

 1. Camilla

  Her synes jeg du er ute å kjøre.. Muligheten for et enkeltmenneske å ta disse vesentlige spørsmålene om rettigheter når en soner en dom for rettssystemet er akkurat det som gjør meg stolt av landet vårt. Du utviser som mange andre dessverre en mangel for forståelse for rettsstaten Norge. Uavhengig av hva han gjorde så har han akkurat de samme mulighetene og rettighetene som alle andre.

 2. Camilla

 3. Camilla

  Enig med Camilla over her. Det er det som kjennetegner rettsstaten Norge – at alle har rettigheter. Hvor skal man ellers trekke grensen? Selv om vedkommende gjorde noe grusomt som ikke er tilgivelig, så handler behandlingen av han i bunn og grunn om rettsstaten som fenomen, ikke om Breivik. Jeg delte de samme synspunktene som deg tidligere, men etter å ha vært på foredrag med hans forsvarer, Geir Lippestad, så fikk jeg et helt nytt syn og en helt ny forståelse for det hele. Dersom du får muligheten burde du gå på et foredrag med ham du også!

 4. Enig med Camilla. Siterer Marius Emberland, som fører saken for staten:

  «Saksøker har gått til sivilt søksmål mot staten. Jeg hilser velkommen at saksøker har brukt rettsstatens virkemidler for å få prøvd sin sak. Det ser jeg på som en seier for det samfunnet saksøker angrep», sier Emberland.

 5. julianne

  Har du lest The Untethered Soul av Michael A. Singer? Tror det kunne vært en bok for deg! Har så lyst å lese den selv, men finner den ikke på nettbutikker i Norge. Finner den heller ikke på norsk, selvom det går bra med engelsk. Har kanskje vært dårlig til å lete, vet du om bra nettsider for å kjøpe bøker på?

  1. tingjegliker

   Hei, Julianne. Takk for tips. Jeg har aldri handlet bøker på nett før. Men spennende 🙂

 6. Charlotte

  Sett i et større perspektiv er dette en viktig rettssak å ha da temaet er viktig og en evt dom kan komme andre dømte tim gode. Jeg synes saken er viktig og interesant, derfor klarer jeg å overse hele fyren og heller konsentrere meg om temaet. For ja, selve ABB kan godt bli fengslet i Kongo for min del, men det denne rettssaken setter lys på er fortsatt viktig i et større perspektiv.

 7. Saken kjøres i retten også fordi det er en prinsippsak, det burde du tenke over før du skriver slikt.

 8. Her er jeg veldig enig med de som har skrevet før meg. Det er i tøffe og vanskelige situasjoner vi ser om rettstaten fungerer. Vi kan ikke bestemme om man skal få prøvd sin sak på bakgrunn av handlingen som er gjort. Alle som er dømt til å sone i fengsel har rett til å bli behandlet i tråd med menneskerettighetene. Skal vi ikke gjøre det, men heller la følelser og synsing bestemme kan vi like så godt innføre dødsstraff.

 9. Madelen

  Her treffer du spikeren på hodet! Jeg er så enig, men har lenge vært ute etter en formulering som beskriver det jeg tenker. Setningen: «Han trenger ikke leve og spille på samfunnets regler når han selv ikke gjorde det», er en veldig treffende setning for akkurat det jeg tenker. Syns også denne formuleringen var god: «Et enkelt menneske får lov til å la hele landet bruke penger, tid og krefter på noe som er totalt ubrukelig. Han burde reist sammen med alle de sjelene som ikke fikk lov til å leve mer. Så kunne han da sett ned på det hele og forstått at han hadde feilet».
  Har ikke ord for hvor mye jeg hater den mannen. Så mange han rammet. Skal ikke uttale meg om hva jeg mener er beste straffen for han, da det blir for ille, men syns det er helt sykt at han får saksøke staten. sykt. rett og slett…

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *