– Mamma, jeg er ikke noe fin!

Den lille jenta ser seg i speilet og ser skuffet ut. Ordene gjentar seg som et ekko i sinn, mens stillheten ikke får noen følelse av tid. Hva var det den lille skapningen akkurat sa? Hørte jeg feil? Tullet hun med meg? Ser hun ikke sitt eget speilbilde? Drømmer jeg? Var det ikke akkurat dette som aldri skulle skje?

Tina Odine_1

Jentungens trass venter på motsvar og jeg kjenner hvordan ordet nøytral må praktiseres før jeg kan si noe som helst. Jeg setter meg ned foran henne og venter på hennes oppmerksomhet.

– Hør på mamma nå. Dette er viktig.

Det blir stille. De store, blå øynene ser spørrende på meg. Hun skjønner ikke at det var galt det hun sa. Kanskje hun ikke la så mye i det heller. Kanskje det bare var ord hun har adaptert fra noen andre barn. Ord som egentlig bare er et utspring av sinne. Den risken kan jeg uansett ikke ta.

– Det er ingen som kan se i speilet om dem er vakker. Det spiller heller ingen rolle. Det å være vakker kommer fra her.

Jeg legger hånda mi på brystet hennes mens jeg ser henne i øynene. Hun blir utålmodig og forstår ikke helt. Likevel ser hun spørrende på meg.

– Det å være fin, det er man hvis man er snill mot andre og tar vare på hverandre. Og det gjør du. Derfor er du fin. Se i speilet igjen. I mine øyne, så finnes det ingen andre i hele verden som er finere enn deg.

Dette må være det vondeste et mammahjerte kan høre. Og jeg tror det er viktig å gjøre oppmerksom på dette. Ikke fokusere på at man er fin, men hvordan man oppfører seg og er mot andre. Jeg vil bare tro at vi føler oss fin når vi er snille og gode mot andre. Vi må bare vite at det er det som faktisk betyr noe. Nå skjedde dette for to uker siden, og jeg har heldigvis ikke hørt det igjen.

Barna våre utsettes for et samfunn som er så langt fra vår oppvekst, og det er vår jobb å lære dem hva som betyr noe.

12 kommentarer

 1. Åh.. hjertet mitt gjør litt vondt.. Jeg syns det er så forferdelig trist at allerede i så ung alder begynner barn å tenke slike ting om seg selv.
  Det er så bra at Tina har en mamma som deg, som forteller hva skjønnhet virkelig er og at det er noe som kommer innen i fra.
  Man kan være så pen en bare vil, men hvis en er et slemt/ondt menneske som bare vil andre vondt, er personen ikke noe særlig pen lengre.
  Tina er en virkelig skjønn jente og det er kun det jeg har sett ut i fra bloggen, kan nesten ikke se for meg hvordan hun må være i virkeligheten.

  1. tingjegliker

   Takk, Emilie 🙂

 2. Så sant så sant. For en flott måte du taklet det på, jeg lærer stadig av deg. Ha en fortsatt fin kveld.

  Chris

  1. tingjegliker

   Takk, Chris.

 3. For en vakker liten historie, med et kjempe viktig budskap! Du er flink Anette-Marie, flott måte å løse en slik vanskelig situasjon på!

  1. tingjegliker

   Takk, Lise.

 4. Jeg må bare slenge meg på de andre der, jeg synes også det du svarte henne var utrolig fint. Jeg tror jeg lett kunne avfeid det med «du, slutt da, jo visst er du fin! Sånt må du ikke si».. Men innser nå at det er ikke noe tilstrekkelig svar. Sånn samfunnet har blitt nå så må jeg nok regne med å få høre dette fra min snart 5-åring etter hvert. Og da skal jeg bruke svaret du ga din datter. Så tusen takk!

  1. tingjegliker

   Takk, Eirin 🙂

 5. Sommeren for 2 år siden, da min yngste datter var 5 år, var sommeren privatliv forsvant for min del. Jeg skulle dusje henne en kveld, og ungen sier at jeg må gå ut når hun kler av seg, siden hun har så stygg rompe og mage. Jeg vet ikke om hun hadde hørt det fra meg, men det kunne vært. Så den sommeren satt jeg på verandaen i bh og sola meg. Jeg skiftet klær foran jenta og jeg har ikke stoppet å fortelle henne hvor nydelig hun er.

  1. tingjegliker

   Det er godt at det traff noe i deg. Nakenhet er i vår natur 🙂

 6. Fantastisk svar! Og for en flott mamma du er ❤️

  1. tingjegliker

   Takk, bebe.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *