Ikke gjør henne usikker – Manneposten #41

Usikkerhet. Dette ordet har så mye mer makt enn det utstråler. Det høres svakt ut. Litt ensomt og kanskje litt gjemt bak andre ord man kan uttykke seg med. Men så er det akkurat dette ordet som kan være din største fiende. Usikkerhet. Hva er usikkerhet?

usikkerhet

 Paulo Coelho er en mann full av ord jeg respekterer. Jeg leste Alkymisten for mange år siden, og det er fremdeles denne boken jeg ofte referer til i det daglige liv. Jeg vil sitere Paulo på noe jeg selv kan stå ved:

– Å vente gjør vondt. Å glemme gjør vondt. Men ikke å vite hva jeg skal gjøre, er den verste av alle lidelser.

Makten til å gjøre et menneske usikker skal du ikke ta for gitt, den skal du ta som et kompliment. Hvis du har denne makten, er det fordi et annet menneske har åpnet opp for å gi deg trygghet.

Det finnes en plass mellom å håpe til å tro. På denne plassen går man stødig over en planke fyllt med adrenalin, men hvem som helst kan bli skubbet ned. Selv de stødigste og sterkeste beina kan glippe. Og når man først har fallt ned i usikkerhetens hav, vil man hige etter trygghet slik man higer etter luft. Desperat.

Når hun visner

For hva gjør dette med henne? En sterk og rak kvinne som vet hva hun skal gjøre. Hun er stø som et fjell og du kan vente deg et smil fra innerste hold så lenge hun selv har kontroll. Straks du tar dette fra henne får du se en annen side. En side hun selv ikke har kontroll over og en side hun ganske sikkert ville vært foruten.

Usikkerhet får mennesker til å tvile på seg selv. Lav selvfølelse gjenkjennes med blant annet usikkerhet. Og hvorfor blir vi usikker? Usikkerhet er differansen mellom den informasjonen som er nødvendig for å ta en sikker beslutning, og den informasjonen som er tilgjengelig på tidspunktet for beslutningen.

Å gjøre en mann usikker vil jeg påstå at er uhøflig. Det å få en mann til å bli usikker ville ødelegge det jeg betegner som en ‘mann’.

Det å gjøre en kvinne usikker, der i mot, vil svekke hennes glans. Å se en stolt og sterk kvinne bli usikker og tvile på seg selv, er som miste bladene på en orkidé. Det tar lang tid før disse bladene kommer tilbake, på lik linje som selvsikkerheten til en kvinne.

Hvorfor skal du gi kvinnen trygghet?

Er det ditt ansvar som mann å gi henne trygghet? Du kan kalle det hva du vil, men en mann er i mine øyne en storhet og en trygghet i seg selv. Hvordan kan jeg si at en jente er mer sårbar enn en mann? Jeg skal ikke påstå at det alltid er slik, men det er ikke helt innafor at en mann tar seg nær av å høre at hårfrisyren er elendig i dag. Bare et overfladiske eksempel. Og hvis to jenter kommer i en farlig situasjon, ringer de en venninne eller en sterk og stødig mann? Just saying. Til tross for likestilling og (gjesp) alt som kommer til å oppstå i kommentarfeltet, så er vi bygget opp forskjellig. Vi er faktisk ikke like på innsiden, så den regla trengs ikke her.

Så hvis du møter en kvinne og blir usikker, hvordan skal du løse det? Hvordan kan man kurere seg selv fra usikkerheten?

Så er du usikker på henne da. Du er usikker på hva hun mener, hva hun føler, eller hvordan det kommer til å utarte seg. Ved å trekke deg unna vil du påføre henne usikkerheten din. Du vil gi henne en unødvendig usikkerhet og du vil selv trekke deg unna mens du kjenner på at hun forandrer seg med sin usikkerhet. Og du vil ikke få noe mer svar. Du ser det hele fra en større differanse, men svaret kommer hverken løpende mot deg eller etter deg.

Mangel på informasjon er altså et aspekt av usikkerhet.

For å bli sikker på noe må man våge å hoppe i det. Hvis du hopper i det kan det hende at det smeller, men da smeller det raskt og mindre skade er gjort. Dessuten har du fått svaret du var usikker på. Du kan gå videre i livet og vite det for sikkert, i stedet for å evig måtte undre på hvordan det kunne gått. Og hvem vet, kanskje det går bra?

Mitt motto er det samme som det var for 10 år siden da jeg skulle lage meg et motto. Det sårer meg stadig vekk, men fy søren som jeg lærer av det. Og viktigst av alt, jeg blir aldri sittende igjen usikker:

«Man skal våge det man ikke tør.»

3 kommentarer

  1. Jeg syns du er så bra, Anette Marie! Godt skrevet.

  2. «Det har jeg ikke gjort før,så det kan jeg sikkert» ☺ Du er så fornuftig Anette!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *