Dette er langt fra bra nok, nå må vi våkne.

Vi er ikke i mål. Dette er langt fra bra nok! I går var det 4000 mennesker som gikk i Oslos gater med fakkel. Samholdet kunne minne litt om rosetoget etter 22.juli. Det er ingen som tvinger noen til å gå, men disse menneskene gjør det likevel. Og grunnen er jo enkel, vi deler en mening og ønsker en forandring i samfunnet. Det skumle med tiltak som dette er når noen tenker:  – Åh, så bra at noen tar tak i problemet, endelig! Det blir feil. Man kan ikke sitte på sidelinjen og være glad for at noen andre tar tak i problemet. Og man må ikke tro at jobben er gjort selv om flere tusen markerte sin mening gjennom Karl Johans gate. Disse menneskene klarer det ikke uten din hjelp. Du kan gjøre en forskjell! – Disse ordene leser man ofte. Hvor mange tar de ordene til seg og gjør noe?  Vi må gripe tak i alle skolene i hele landet. Vi må utrydde mobbing, og det er mulig! Hvis hver eneste lærer er oppmerksom og slår knallhardt ned på nedlatende ord, eller mistanker om at noe foregår. Det er ikke nok å spørre en elev om det går bra. Eleven svarer ja, læreren går videre og tenker at han eller hun har gjort jobben sin. Hun sa jo det gikk bra? Han hadde ikke noe å fortelle meg. Det var kanskje ikke så ille som jeg antok? Eller i verste fall, dette har jeg ikke noe med.  Mobbing må bli så upopulært at man føler seg direkte dum når man blir fersket. Det skal være så ydmykende å bli fersket at man aldri tør å gjøre det igjen. Og så klart, noe som kanskje er enda viktigere, å tilgi den som har mobbet.  Vi her hjemme, vi har makten i våre hender. Vi som har barn, det er vi som kan gjøre en forskjell. Vi kan lære barna våre å ta vare på andre elever. Vi kan lære barna våre at det er kult å sladre om mobbing. At det er positivt å si fra og at dem som rakker ned på de som sladrer, det betyr ikke annet enn at de selv ikke har det bra.  I Lions har vi startet en funksjon hvor du som elev, voksen eller kanskje til og med en lærer, kan varsle anonymt om skolens tilfelle. Du kan klikke deg inn på mobbemeldingen.no og melde fra om problemene. Det som skjer etter at jeg/vi mottar disse meldingene, er at vi kontakter skolen, gir dem muligheten til å få opplæring og til å takle problemene.  Hva kan du gjøre? Lions har et pågående prosjekt som heter Mitt Valg. Hvis du kjenner noen som jobber på en barneskole, eller en ungdomsskole, så kan du tipse om dette. Inne på siden determittvalg.no, kan du lese mer om tiltaket. Og hvis du er så flink at du gjør dette, så kan det hende at du får en god følelse i magen. For det føles nemlig bra å gjøre noe godt. Derfor skal du gjøre følgende: Snakk med personen som jobber i en skole. Det spiller ingen rolle hvilken skole, dette gjelder absolutt alle. Fortell vedkommende om Mitt Valg og muligheten til å få hjelp på skolen. Be vedkommende om å ta det opp i ledelsen på skolen. Deretter venter du et par dager og spør om vedkommende har gjort det. Har han tatt det opp på skolen sin? Ikke? Da spør du om hvorfor. Det er ingen grunn til å ikke ta dette opp, selv om man ikke ser antydning til mobbing. Vedkommende vil kanskje ta det opp ved neste anledning, men du skal mase om dette helt til han eller hun har gjort det.   Det er hva du kan gjøre, selv om du ikke jobber i en skole. Jeg tror de fleste kjenner noen. Om ikke, så kjenner de noen som kjenner noen. Vi trenger å lære alle store som små, hvordan vi skal håndtere dette. Og det er alvorlig, veldig alvorlig. Det spiller ingen rolle om personen du kjenner er en lærer, vikar, rektor eller gymlærer for den saks skyld. Poenget er at vedkommende kan få dette budskapet videre.  Og tenkt hvis alle disse menneskene klarer å påvirke to mennesker til. Så kan de to menneskene påvirke enda to mennesker. Da vokser fokuset, og det er det som er viktig nå. Vi har alle øynene mot oss og vi har en talerstol akkurat nå. Ikke la det gli bak andre nyheter, ikke la det slippe! La oss sammen holde på dette og fortsette å spre det. Når vi har spredd det nok, så kommer vi til en ende. Det er faktisk mulig at generasjonen etter oss er mobbefri. At vi utrydder det fra samfunnet. At det blir så ulovlig at vi aldri tør å si et vondt ord til noen som står alene.  Tiltakene som har blitt gjort er fantastiske, men det er som sagt langt fra bra nok. Vi har ikke flere barn å miste fordi at vi ikke har lært våre egne unger folkeskikk.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *