♥ Kvinneposten #911

Hvordan komme seg videre etter et brudd?

En av mine faste lesere ønsket seg denne posten. Jeg tror jeg har en egen CV for kjærlighetssorg, kanskje jeg til og med har et fagbrev. Men opp i alt er det bedre å være den som er trist, enn å være den som dumper. Å se at andre har det vondt, er noe av det verste som finnes. Jeg har det bedre når jeg vet at det er min sorg jeg bærer på, enn samvittigheten for en annen sin. Nå skal jeg ta frem de erfaringene jeg har fått i dette livet så langt, men jeg håper at jeg selv slipper å ta dette i bruk igjen.

De tingene jeg skal skrive nå er tunge å ta til seg. Jeg kan bare love deg at det fremskynder prosessen. Du har kanskje blitt dumpet, eller kanskje du måtte gjøre det slutt og likevel sitter med sorgen. Det er jo ikke alltid det fungerer selv om man ønsker det.

Si noe fint til deg selv

Start med dette. Det hjelper muligens ikke, men prøv. Hva er flott og bra ved deg selv? Aha, du hadde noen bra egenskaper før han knuste deg helt? Fantastisk. Etter litt depping skal du få vite at du fremdeles har de samme egenskapene.

Han skal ikke få krympe deg. Du er ikke mindre verdt, og det er mest sannsynlig ikke din feil. Hvis det er det, så er det lov å feile. Ikke klandre deg selv, det fortjener han ikke. Det verste du kan gjøre mot han, er å ha det bra. Og husk, det er helt i orden at du er lei deg, noe annet ville jo vært merkelig.

Slett meldingsloggen

Det typiske, er å se tilbake på meldingsloggen. Fine ord du har mottat, kanskje litt tilbake i tid. Du mimrer kanskje helt tilbake til startet. Plutselig betyr alle de flotte ordene, mye mer enn når du leste dem første gang. Du innser hvor glad han var i deg og hvor høyt han elsket deg. Det gjør sikkert vondt at du noen gang tok ordene hans for gitt.

Å ha den loggen, gjør ingenting godt. Jeg vet at det er sårt. Det er minner og gode tider, men innse at det er over. Hver gang du leser de ordene, blir du påminnet hvor fint det en gang var. Straks du har slettet meldingsloggen, er det ikke noe å dra frem. Du kommer ikke til å angre på det.

Facebook

Slett han fra Facebook. Kom igjen, dere er ikke bestevenner uansett. Har dere kanskje mange felles venner og må holde kontakten? Joda, så flott, men da kan du legge han til igjen når dette er over. Du kommer alltid til å sjekke når han sist var aktiv, hvem som kommenterer på ting eller hva han oppdaterer. Trolig hvor han sist ble tagget i et bilde, eller sjekket inn. Jeg vet også at noen blir opphengt i hva andre trykker ‘liker’ på. Hvis du zoomer litt ut, innser du hvor latterlig det faktisk er.

Det er bare idioti å følge med. Slett han som venn, så slipper du unna muligheten til å gjøre det. Han oppdager (muligens) ikke at du har slettet han, og du er for stolt til å legge han til igjen mens du er i sorg.

Fjern alle bevis

Har du ting som minner om han? Favorittgenseren? Pakk den vekk. Bilder? Pakk dem vekk. Bakgrunn på mobilen? Slett. Bakgrunn på dataen? Slett det. Alt som har med han å gjøre, kan du pakke vekk fra det daglige åsynet ditt.

Ikke ta kontakt

Når du er trist, får du mange brilliante idéer. Du vil forklare, fortelle, dele, oppklare, unnskylde, forsvare. Ja, du skjønner hva jeg skal frem til. Ikke gjør det. Skriv det ned på et papir hvis nøden er stor. Etter å skrevet det ned, blir behovet kanskje mindre. Hvis ordene er de samme to dager senere, kan du sende dem da. Hvis ikke, kast dem!

Stillhet er det beste du kan gjøre mot deg selv. Bare vær stille, så slipper du å vente eller forvente. Hver gang du sender en tekstmelding, skaper du en forventning hos deg selv. Du blir sittende å vente på et svar. Du skaper bare mer trøbbel for deg selv, som han ikke enser eller bruker energi på.

La tårene renne

Den klumpen i magen, den er ikke oppskrytt. Den blir med deg på jobb, til vennene dine, på butikken. Uansett hvor du går, vil du bare krabbe under et bord og forsvinne.

Noen ganger faller du bort i et TV-program, eller i en ‘stirr’ (når du ser på noe og blir monoton). Det er et par minutter, eller flere, hvor du faktisk slapper av. Så kommer du til deg selv igjen, og alt er like vondt som det var.

Det enkleste som finnes når man er trist, er å være trist. Derfor kan det friste å stenge verden ute og høre på deppemusikk. Jo, det skal du få lov til, men ikke for lenge. Bestem deg for at du skal tømme det ut og bli ferdig. Finn musikk som henter frem alt det vonde, og la det renne ut. Men sørg for Guds skyld for at mobilen din ikke er tilgjengelig under prosessen. La tårene renne, slik at du minsker den stygge klumpen.

Hør på gladmusikk

Når du har tømt dine bitre tårer for øyeblikket, sett på gladmusikk. Jeg vet at det ikke frister, men du må gjøre det. Gladmusikk som ikke bringer minner fra deres tid, vil gjøre deg litt glad. Hvis du velger å grave deg ned med trist musikk, dyrker du bare det vonde. Du blir sittende med følelser som du håper at han også kjenner på, men det gjør han garantert ikke. Hør på god musikk og føl fremtid, ikke fortid.

Slipp løs endorfiner

Dra på trening. Det er muligens det siste du vil, men bare sørg for å komme deg ned på det gymet. Pakk øretelefonene på og hør på musikk. Treningsmusikk. Spotify har faktisk en egen kategori med treningsmusikk. Både for å løpe, eller trene styrke. Når du trener føler du deg bedre. Og musikken gir deg en god følelse. Tillat deg selv og ha det litt fett i en time eller to i løpet av dagen. Hør på musikk og tren deg skikkelig svett.

Det er vanskelig å komme seg til trening, men du trenger ikke pynte deg eller føle deg bra. Bare ta på deg anonyme klær og en hette over hodet. Ha musikken i ørene og vær i din egen verden. Overse alt og alle. På trening respekterer andre at man vil være i fre. Å se noen med musikk i ørene, er et fint signal om akkurat det.

Etter trening er det lett å havne rett ned i gjørma på grunn av lavt blodsukker. Sørg for å få i deg mat, energi, proteiner, rett etterpå.

Les også et tidligere innlegg hvor du finner Spotify-lister jeg har

Legg vekk mobilen

Så lenge du sitter på mobilen, venter du. Du vil høre noe. En melding, et anrop. Legg mobilen fra deg ved alle anledninger du kan. Butikken, trening, kino. La den ligge igjen hjemme, eller i bilen. Da slipper du skvette til hver gang du får et anrop eller en sms. Du blir uansett skuffet hver gang det ikke er fra ham. Når mobilen ikke er rundt deg, får du kanskje forhåpninger. Det beste er at du kanskje begynner å glede deg litt til å se på telefonen igjen, i håp om ubesvarte anrop eller meldinger.

Han har jo ikke ringt deg. Så klart har han ikke det, for det er over. Men du slapper av mer når du ikke vet noe. Skuffelsen du får når du ser på telefonen, kommer raskt, men forsvinner raskt. Det er mye bedre enn å gå hele dagen og være skuffet.

Drikk vin på kvelden

Hvis du er en av dem som liker alkohol da. Du trenger ikke elske vin. Du trenger heller ikke drikke for mye. Men når dagen er over, og du ikke har mer å underholde deg selv med, drikk et glass vin. Du vil kjenne at klumpen i magen slipper taket, og du kan slappe av til neste dag. Dessuten er det mye enklere å sovne på kvelden.

Vask huset eller se på komedier

Er du alene hjemme? Se på serier og komedier. Ikke triste filmer, ikke drama. Se på ting som får deg til og le. Når en halvtime med en dårlig komedie er over, vil du innse at du ikke har tenkt, du har muligens trekt på smilebåndet et par ganger også. Det føles godt, selv om det vonde kommer tilbake etterpå.

Ellers kan du rydde og vaske med ordentlig høy gladmusikk til. Da er du produktiv, i din egen verden, og du har fått gjort noe fornuftig. Jeg blir kreativ når jeg er trist. Da er det noe merkelig godt, ved å være trist. Male og tegne, er noe som er et godt utløp hvis du liker det.

Vær sosial

Når du finner på ting, går tiden. Tiden leger sår, tro det eller ei. Vær opptatt og la impulsene dine få inn noe nytt. Planlegg med venner, eller gå ut med venner. Du merker at du oftere og oftere ler og tenker på andre ting. Det er fint med pauser.

Jeg anbefaler ikke svinefylla med desperate forsøk på å finne en ny. Det er oppskrytt. Når du har vært med en ny, er sorgen desto større. Du er ikke klar for dette helt i starten. Sammenligningen mellom han du møter, og han du hadde, vil skuffe deg. Dessuten gir du deg selv skyldfølelse for å ha vært med en annen. Sørg for å ha rent bord, da blir alt mye mer ryddig.

Dessuten er fylleangsten etter å ha vært ute, verre enn alle de dagene du har hatt før.

Bruk derfor tiden på venner. Klart du kan flørte, om det oppstår situasjoner som tillater det, men vær ikke utro mot din egen sorg før du er klar.

Pynt deg

Ikke gå rundt som en dass. Så lenge du gjør det, vil du føle deg som en. Fresh deg opp. Kle deg opp og smink deg. Om du likevel kommer til å gråte, kan du føle deg fin frem til da. Vi ser jo litt bedre ut med sort, rennende sminke også? OK, dropp maskaraen om det er et veldig stort problem. Men sørg for at du er på det beste du klarer. Det merkes ute blant folk, og oppmerksomhet fra andre kan putte et lite smil på ansiktet ditt, selv om det ikke varer lenge.

Les også: Hvor mye skal vi pynte oss

Ikke angre

Du skal ikke angre på tiden du har hatt med han. Du har nok opplevd mye fint, og han har sikkert lært deg noe. Alle de erfaringene dere har hatt, vil være små koder til å ha det enda bedre i livet.

Gjør noe nytt i livet ditt

Er dette et tungt brudd, vil du plutselig få veldig mye tid til overs. Ikke la den gå til å tenke eller sørge. Du har et liv, kun ett liv. Jeg vet i alle fall ikke om noe annet. Han dusten der skal ikke ødelegge ditt liv. Kan du huske at du hadde det bra før du visste hvem han var? Du kan ha det ti ganger bedre nå.

Det er helt normalt å være knust, noe annet ville vært merkelig. Vi er heldige som får lov til å kjenne på følelser som dette. Livet er for kort til å ikke ha det bra. Vi vil jo helst slå oss til ro med den største kjærligheten, men så lenge den ikke er der, så skal vi ikke jakte på den eller prøve å fremprovosere den.

Vi skal spise deilig mat, drikke gode vin og le masse. Tilbring tid med dine morsomste venner. De som drar deg ned, kan du bare overse. Du trenger ikke dem i livet ditt akkurat nå. Du trenger heller ikke noen grunn til å ikke svare på meldinger og anrop fra dem. Vær litt egoist og tenk på deg selv.

Google frem kurs på alt mulig rart, finn noe du vil bruke tid på. Det er aldri for sent for å lære noe nytt. Spille gitar, danse, synge, skrive. Kanskje du vil omskolere deg? Bare for å endre litt i livet? Gjør det da vel. Nå har vi privatskoler for alt mulig. Jeg vedder på at du klarer å tenke litt fremover mens du leter på nett. Ser på nye ting og planlegger ditt nye eventyr, uten han. Sjekk ut denne siden, her finner du mange kurs i hele Norge. Plutselig tar du deg selv i å glede deg til å lære noe nytt.

Og hvis du vil henge deg på noe veldig spontant, kan du ta en PT-utdanning over tre uker sammen med meg nå i juni. 

Og aller helst, ta deg en velfortjent ferie alene, hvis du har mulighet! Hvis du trenger dette innlegget akkurat nå, så er du heldig. For den solen som er på himmelen, den hjelper på.

Den beste dagen

Når du støter på han, og han ser på deg. Du innser at klumpen er borte, og han skjønner at han har mistet deg. Desverre for ham, er det for sent. Du har kommet deg videre og føler deg bedre uten ham. Jeg lover, du skal få denne dagen, du må bare gjøre forarbeidet selv. Fordi han lot deg gå, og du er faktisk for bra for ham.

♥ Lik posten hvis du liker ordene. Del gjerne innlegget med noen som trenger det ♥

4 kommentarer

 1. Hei.
  Jeg har et ønske om innlegg, hvis du føler du har noe å dele om emnet da selvfølgelig. Du skriver så gode innlegg om forhold og følelser og jeg håper derfor du kanskje har noe å dele om følgende tema. Jeg sliter nå med at jeg er forelska i en gutt jeg ikke kan få. Nei, han er ikke i et annet forhold, men det er nå bare slik at det ikke kan bli oss. Jeg begynner selv å «trekke på årene» og det er jo på tide å forelske seg i en man kan planlegge en fremtid og barn med. Hvordan i alle dager skal jeg komme over denne gutten uten å ødelegge vennskapet vårt? Jeg vil jo gjerne ha han i livet mitt, jeg må bare få hjertet til å innse at det ikke blir på den måten jeg ønsker akkurat nå. Noen tips? Vet at det egentlig er ganske latterlig, og det burde jo være enkelt å ordne opp i, men jeg syntes det er vanskelig jeg…

  1. tingjegliker

   Hei. Oi, ja dette er jo vanskelig. Jeg ville nok unngått ham til jeg hadde kommet meg videre, for deretter å ta opp kontakten igjen..

 2. Tusen takk for dette innlegget. Det var svært nyttig for meg.

  1. tingjegliker

   Takk selv, Beate 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *