Unngå turistfellen i Marrakech

Fredag morgen tok reisen oss videre fra Marrakech. Det skal ikke mange mil til for å forstå at Marokko ikke er Marrakech. Det er en ting å oppleve for kontrasten sin skyld, men jeg føler at selveste sentrum av Marrakech har blitt et lite sirkus. Stedet ligger midt i gamlebyen og heter Djeema El Fna, men blir kalt for The Square av mange. Det er slitsomt å komme seg over The Square, uten å få en apekatt på hodet, en slange rundt halsen eller at noen tar tak i hånden din og begynner å tegne henna på deg uten at du har forstått hva du går med på.

Men jeg sier ikke at du ikke skal oppleve det, for det er en opplevelse å ta med seg i bagasjen. Tipsene for å gå over denne plassen uten å betale for dyreplageri er enkle. Gå bestemt, ikke få øyekontakt med disse menneskene, og vær bestemt. Ikke stå å si ”no, no, no”. Du sier nei og går videre bestemt. Da orker de ikke bruke tid på deg, da de heller vil finne et annet offer. Jeg ble et lite offer for slanger, og det får dere se i videobloggen senere.

Apekatter, dromedarer, ørn og slanger. Det er noen av dyrene som blir offer for turistfellen på The Square, som de kaller det. Så hvis du synes apekatten er moro å se på, eller andre ting, tenk litt mer over hva du bidrar til. En ting er at de ikke er rene. Muligheten for bakterier du ikke vil ha, er der, men en annen ting er følelsen. Den slangen som var rundt halsen min, hadde det ikke bra. Jeg kunne føle det i hele meg, hvordan den ble plaget og offer for noen som desperat vil tjene penger på uærlig vis. Hadde jeg vært nøden på penger i slike grad, så hadde jeg blitt en tyv som stjal fra de som hadde råd til å bli stjålet fra. Det er jeg sikker på.

Da vi forlot dette stedet skjedde det magiske ting. Jeg elsker dyr og vil så klart se og hilse på flest mulig individer. Men ikke for en hver pris.

Da vi kjørte mot Altas, når vi startet på fjellet, stoppet vi ved flere anledninger på utsiktspunkt. Også på disse stedene selger ting ved alle anledninger. Det går ofte i steiner og mineraler, hvor også en del kan være falskt. Men på et punkt, kom det kun to gutter. De hadde med seg dadler og to dyr. Dette var bedre. Det var en camelon og en øgle. Begge deler har jeg ønsket å møte før. Jeg visste at de hadde det bra, og jeg følte det. De bodde i naturen sin, men ble plukket litt opp for å hilse på mennesker. Noe helt annet enn apekatter i lenker og bånd nede i Marrakech.

Marokko er noe av det vakreste jeg har vært med på i livet hittil. Anbefaler alle å ta turen videre fra sentrum, og i morgen tidlig får du se mine bilder fra bilturen mot Ouarzazate. Det er overnattingsstedet vårt på veien mot Ørkenen, og vi skal over Atlas. Vi får også vært innom det ene kontoret til Zbartravel. Det synes vi var hyggelig å se da vi er så mye sammen med Ahmed på denne reisen.

Nytt innlegg 06.00 i morgen tidlig 🙂

2 kommentarer

  1. Jeg er helt enig at det er ille i sentrum av gamlebyen. Men hvorfor kaller du det The Square? Da jeg var der for ti år siden het det Djeema El Fna, har det byttet navn?

    1. tingjegliker

      Hei, Cathrine. Ja, det har du helt rett i. Jeg skal legge det inn. Men jo, de kaller det for The Square her nede nå. Kanskje fordi det er enkelt, jeg vet ikke. 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *