Ja, til leksefri skole!

Vi er vekk fra ungene våre hele dagen, og når vi først se hverandre igjen så må vi krangle. Hvorfor kan ikke ungene ha en litt lengre skoledag, slik at vi kan slippe denne daglige kampen?

Jeg har til nå ikke kommet over noen som er uenig i dette. Vi bor i verdens rikeste land (sist jeg sjekket?), og vi har muligheten til å gjøre dette. Jenta mi er ferdig på skolen 13.30. Etter det er hun på en fritidsordning til senest 16.30. Når hun kommer hjem vil hun leke, kose, gjøre alt annet enn lekser.

Det ender ofte i dårlig stemning. Slitent barn, oppgitt forelder. Det føles så vondt å tvinge henne til å sitte der når hun absolutt ikke vil. Og når leksene er gjort er det middag eller omvendt. Deretter er det snart leggetid igjen.

Det er så klart ulikt fra barn til barn, hvordan de takler leksene. Men er det ikke på sin plass at de skal få fri når de kommer hjem fra skolen, slik som vi voksne gjør? Jeg opplever en indre smerte av dette kjøret. En sliten unge vil ikke gjøre lekser. Kanskje man av og til er heldig når leksen er litt lettere og ungen mer opplagt.

Men handler livet bare om lekser? Hvor mange timer og hvor mange år holder vi på slik? Er det virkelig det viktigste i livet? Fremfor å leve?

Barn trenger å få være barn. Få tid til å leke og få tid til å være med familien. Dyrke gode følelser. Vi plasserer dem i barnehage, i skole, og vipps så er de voksen. Vi streber alltid etter mer kvalitetstid. Skal det bare være mulig i helgene? Hadde vi sluppet leksene kunne vi enkelt vært aktiv på fritiden med barna våre. Noe som er viktig. Vi hadde hatt mer tid til de daglige turene og utfluktene, uten å ødelegge noen stemning eller humør.

Hvor mange ganger krangler vi ikke med barna på grunn av lekser? For å ikke nevne hva som skjer i oss når vi krangler og all den dårlige energien som oppstår i både voksne og barn. Lett og si at man skulle beholde sinnsro hele veien, men det er enklere sagt enn gjort. Jeg finner det svært frustrerende med lekser ofte. Og det hjelper ikke på at en del er ting som man vet man aldri har brukt i livet senere.

En skole i Lofoten har ikke lekser. De oppnår bedre resultater. Er ikke det nok forkning til å ta det videre inn i alle skoler? Eller denne skolen i Elverum som også har gjort dette. Eller denne eleven som ber om leksefri selv? 

Jeg bare ser ikke hvordan dette er noe som ikke kan fikses? Er det mulig å få en ordning slik at ungene slipper å gjøre lekser hjemme? Dette er gjort i mange andre land. Det er gjennomførbart! Våre barn er vår neste generasjon. De har nok press som det er med sosiale medier og aviser og oppdateringer på absolutt alle kanter. La de få noe slækk. La de få litt mer tid til å være fri og kreativ, så kanskje de også kjenner hvor godt er å være barn, være i naturen og leke. Være glad.

Barn burde få være glade hele tiden, og de burde slippe å krangle med foreldrene daglig. Hva skal til for at dette skjer? Det finnes mye å fokusere på i politikk, men barna er vår viktigste fremtid.

17 kommentarer

 1. Montessori har ikke lekser, anbefales!

  1. tingjegliker

   Det har jeg hatt så lyst til. Men i tredje klasse er det litt vanskelig å dra de ut av miljøet de er i.. 🙁

 2. De har jo det såvidt jeg vet, i Finland. Der funker det utmerket. Har troa på et slikt system, – tross alt, lærere er jo en smule mer kompetente til å hjelpe sine elever, enn foreldre 🙂 Med det mener jeg ikke at det ikke finnes foreldre som er flinke med leksehjelpen, for all del! Men det er tross alt stort sett slik at har man tatt x antall år med utdannelse, så har man jo en bredere komeptanse. Skulle likt å sett et slikt pilot prosjekt bli utført i Norge, det hadde vært spennede. Si over en tre års periode. Så sett på resultatene. Jeg tror vi ville blitt positivt overrasket 🙂 Ha en god helg! 🙂
  – Nina.

  1. tingjegliker

   Takk! Ja, det hadde vært helt vidunderlig om det gikk gjennom et sted!
   God helg, Nina.

  2. Jeg har bodd i Finland, og de har et veldig godt skolesystem, men leksefri var den aldeles ikke da iallefall. Og det er under 10 år siden. Men ja, er helt enig i at man kanskje dette et forsøk..

 3. Anne Kristine

  Kunne ikke vært mer enig med deg, Anette!! De fleste foreldre føler at de selv har ferie når barna har det, til tross for at de må på jobb og barna på SFO – fordi de da slipper leksemaset!

  Hilsen Anne Kristine, 58år og bonusbestemor

  1. tingjegliker

   Takk, Anne Kristine!

 4. Helt enig. Det står så mye i avisene OL om hvor viktig det er at vi voksne lar jobb være jobb og fritid være fritid, at vi ikke må ta jobben med hjem osv for det skaper stress og er ikke bra for helsa osv , men det er liksom greit at ungene skal gjøre det ? Ser ikke logikken der altså. #jatilleksefriskole

  1. tingjegliker

   Enig! De fortjener å være barn!

 5. Diskusjonen angående effekten av lekser kan absolutt diskuteres, det er mye som veier for og mye som veier i mot. Som lærer for 3. Trinn kan jeg si at min oppfatning er at lekser er en god måte å repetere på. Men jeg er opptatt av at leksene ikke skal ta mer enn 20-25 minutter. Etter det har jeg bedt foreldrene stoppe arbeidet.

  Ved å ha lekser får barnet presentert nytt stoff på skolen, repetere på skolen, repetere hjemme, for deretter å repetere enda en gang når leksene gjennomgås dagen etter og i påfølgende timer. Barn har svampehjerne, men også de trenger repetisjon for at de skal lære.

  Går barnet ditt på en skole hvor de praktiserer lekser, er det din oppgave å hjelpe barnet ditt med å gjøre leksene barnet ditt får. Både skole og hjem har ansvar for å bidra til et godt samarbeid, et eksempel i denne saken er da altså at du bør snakke positivt om lekser ovenfor barnet ditt, og forsøke å gjøre det beste ut av det mens dere holder på.

  Det at barnet ditt ikke hentes fra skolefritidsordningen av sin mor eller far før klokken 16.30, det kan du faktisk gjøre noe med. Man må ikke la barnet sitt være der tiden ut selv om man har plass.

  1. tingjegliker

   Hei, Beate. Til info så henter jeg barnet mitt tidligere, om hun selv ønsker det. Men det er ikke alle som har muligheten til å gjøre det om man jobber 8-16. Og jeg snakker for flere. Og det er nok av foreldre som gjør sitt for å få dette til, uten at de klarer det. Foreldre er ikke lærere, selv om de prøver.

 6. Jeg jobber som lærer i tredje klasse og er veldig enig i det du skriver. Trasig å må krangle med barna når de (alle) er slitne og det ikke er mange timene til leggetid. På skolen jeg jobber på er SFO-tiden lagt opp på den måten at de som har helplass (fra 13.40-16.00) får leksehjelp, slik at de slipper å gjøre noe når de kommer hjem. Syns det er veldig rart at ungen din ikke får mulighet til å gjøre leksene på SFO når hun er der så lenge, men det er vel forskjellig fra skole til skole.

  Hadde det vært opp til meg hadde ikke systemet vært sånn at de skal gjøre masse lekser hver dag når de kommer hjem, og det blir jo mer lekser jo høyere opp i klassetrinn de kommer. Heldigvis er vi flere om dette, og jeg ser for meg at det kommer til å bli leksefri skole om ikke så veldig lenge 🙂

  1. tingjegliker

   Hei, Tonje. Hun har muligheten til leksehjelp et par dager, men det er ikke nok og de får ikke nok hjelp selv om de har muligheten til å gjøre leksene der.

 7. Stem SV 😉

 8. Jeg vaks opp i bygda i Lofoten som har leksefri skole! Var helt fantastisk. Ikke hadde vi lengre skoledag heller. Hadde studietimer på skolen, hvor vi jobbet med en ukeplan (som normalt ville vært lekser). Så hadde vi lærer sammen med oss, og fikk hjelp om vi trengte det. Var vi effektive i studietimene først i uka, kunne vi gjøre hva vi ville i studietimene resten av uka! Og best av alt, vi hadde fri når vi kom hjem. Håper flere skoler snart gjør det samme!
  10 fantastiske år på grunnskolen helt uten lekser! Overgangen til videregående var ikke hard heller, siden vi alle vet at det er lekser der. Så det gikk også helt fint. Liker at du tar opp tema! 🙂

  1. tingjegliker

   Takk, Irene. Så fint å lese 🙂

 9. Jeg er lærer på ungdomsskolen og får ofte kjeft av foreldre for at de har så lite lekser. Tydelig at barneskolene har mye mer lekser enn oss, selv om de riktignok må øve til prøver og lignende. Mengdetrening er viktig, men ser liten nytte av å gi lekser bare for å gi. Barneskolene burde heller fokusere på at foreldre og barn leser bøker sammen!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *