Hadde du turt å dra på Vipassana?

Her er reglene vi må følge slavisk. Totalt isolert fra omverden. De fleste spør om jeg gjør dette frivillig, eller om det er et oppdrag. Dette er frivillig. Galskap føler jeg nå, mens jeg sitter her og teller minutter før jeg må slå av alt i 10 hele dager.

Ingen mobil. Ingen kontakt med noen utenfra.
Det er ikke lov å prate.
Det er ikke lov å se noen inn i øynene.
Det er ikke lov å skrive.
Det er ikke lov å lese.
Jeg må stå opp 04.00 hver dag, og jeg må meditere i 10 timer hver dag.
Jeg kan ikke sminke meg. Ikke bruke krem med parfyme.
Jeg kan ikke gå i stramme klær, eller klær som tar oppmerksomhet.
Jeg kan ikke trene. Jeg kan kun spise det jeg blir servert.

Foto: Rune Støyva.

Vipassana betyr «å se ting som de virkelig er». 

Jeg har smakt på dette, og det er vel den eneste grunnen til at jeg ønsker å begi meg ut på noe så tøft som dette. Jeg har smakt på en intens tilstedeværelse. Der man føler seg ruset, uten å være det. Alle følelsene vi kan kjenne, kommer fra inne i oss. Det betyr at alt vi kjenner på ved hjelp av narkotiske stoffer, også ligger inne i oss. Kan du tenke deg hvor sterke følelser vi egentlig har i oss? Hvor mye deilig vi kan kjenne på, uten å gjøre noe som helst? Det forklarer litt at mennesker blir avhengig av narkotika. Rus.

Jeg har kjent på denne rusen, uten narkotika. Jeg har kjent på en så sterk rus fra innenfra, at jeg fikk et dypere syn. Rommet ble større, varmere. Pupillene mine ble store, som om at jeg hadde drukket alkohol eller tatt noe annet. Hvorfor skulle jeg ellers ønske å utsette meg for dette?

Tilstedeværelse er å være i nuet. Ikke slik vi omtaler det, men enda dypere. Så dypt at fortid ikke eksisterer, heller ikke fremtid. Ingen bekymringer. Ro. Alt blir vakkert. Uansett hva du ser på. Å vente eksisterer ikke. Det er vakkert uansett hva du gjør eller hvor du er i hverdagen.

Alt du trenger er fokus. Bort fra tankene, og til å være i situasjonen som du er i. Du har så mye potensiale i deg at det er umulig å forstå. Den dagen du oppdager det, vil du tro verden er Matrix og at alt du så på film – faktisk eksisterer. Eller du kan tro du har blitt gal, slik jeg først trodde da jeg hadde min åpenbaring. Det er nå over to år siden. Livet har aldri vært bedre.


Vipassana er en av de eldste meditasjonsteknikkene fra India.
Mistet fra menneskeligheten for lenge, lenge siden. Denne teknikken ble gjennomlivet av Gotama, en Buddha, for mer enn 2500 år siden.

Med en skjerpet bevissthet skal man observere alt som foregår i seg selv. Det å observere pusten på et så dypt nivå at ingenting annet eksisterer. Det er å koble seg fra tankene, og fra kroppen. Å være så bevisst at man klarer å av-identifisere seg med smerte (kroppen) og egoet (tankene).

Denne metoden tilhører ingen sekt, rase, kultur, ingen religion. Dette kan utføres av alle, når som helst, hvor som helst. Å komme seg gjennom dette vil føre til en større forståelse av at vi er det samme. Ikke bare forståelsen intellektuelt sett, men også at man kjenner og ser det.

Å kunne være i kontakt med seg selv på denne måten, gjør at man ser ting som de virkelig er. At man ikke tar seg nær av materalistiske ting som en regning, tap av penger, avslag, brudd. At man lar livet skje som en elv rennes fra fjellet, mens du renner med den og lar livet vise vei. I stedet for å la egoet få deg til å tro at du er den steinen som står igjen, med stress, bekymringer og benektelse. Vi er i konstant forandring. Hele tiden forandrer vi oss og det er vakkert, magisk og unikt.

Det å skrive denne teksten hjalp meg å huske på nettopp dette. Jeg har nemlig vært litt nervøs i dag. I går kveld lå jeg og holdt rundt datteren min mens jeg tenkte på at jeg blir borte uten noen som helst kontakt med omverden. Jeg får ikke se henne, ikke høre henne. Men jeg kan tenke på henne, og mest sannsynlig være åpen nok for å kjenne om hun tenker nok på meg. Vi snakket om det. Og jeg ba henne skrive lapper til meg hver gang hun savner meg, slik at jeg kan lese alt når jeg kommer hjem.

Det er en time igjen. Jeg sitter i Mjölby på et konditori. Tok toget hit med ett bytte. Om en time skal jeg gå ombord i en shuttle-buss som de har satt opp. Og da starter det hele. Meg selv og meg. Alene har jeg taklet mange ganger, men aldri uten å kunne skrive eller lese.

Det kommer til å bli tøft. Jeg kommer til å måtte kjenne på alle ting som bor i meg. Urettferdighet, misunnelse, sinne, anger, benektelse, behov for bekreftelse. Alt dette som egoet har fanget oss i, skal jeg gjennom. Alt vondt man har fortrengt. Alt skal frem.

Jeg har på ingen måte noen trøst i at jeg kan overgi meg. Det er ikke et alternativ. Dette skal jeg mestre. Hvis du er mer nysgjerrig på hvordan det fungerer der borte, kan du lese kodene for disiplin her inne.

Vi snakkes om 10 dager.
Det vil komme filmer på YouTube mens jeg er vekk.
Og du kan stemme på meg i fem dager til, til Årets Gullpenn på Vixen.

11 kommentarer

 1. Skal dere spise to måltider om dagen, og til middag er det te?? ……….

  1. tingjegliker

   Riktig. Og frukt til te.

 2. Oi. Dette er tøft gjort! Jeg vet ikke om jeg hadde klart det – spesielt ikke den delen med å stå opp klokka fire. Gleder meg til å høre hvordan det var når du kommer tilbake!

  1. tingjegliker

   Skal skrive nå:)

 3. En med navn Dan Harris som jeg tenker å lese boka til har vært på en lignende silent meditation retreat i ti dager (har sett et av klippene med han hvor han snakker om mindfullness på youtube). Han sier det både var det mest irriterende men også det mest fantastiske han har gjort og opplevd noen gang! Håper du fortsetter å skrive om disse temaene. Som han sier – han tror dette vil være det neste innen public health – men da trengs sånne som deg som snakker og skriver om det i tillegg til forskning.
  Hva er poenget med rikdom, drømmejobb, drømmehuset, ferieturer hvis man ikke klarer å være tilstede både i reisen dit og når man når fram til målet?

  Gleder meg til du er tilbake og forteller om opplevelsen din 😀

 4. Så kjempetøft gjort av deg, og jeg regner med at du har greid å få noe ut av oppholdet.

  Hvis jeg skal være ærlig hadde jeg ikke greid dette. Det er pga smertene i leddene mine, og da er ikke det mest ideelle å stå opp kl.04.00 om morgenen. Jeg tror ikke jeg hadde greid å holde konsentrasjonen så lenge heller jeg da.

  Jeg beundrer dere som har viljestyrke nok til å gjennomføre noe slikt. Vet jo at det finnes bønne reetreat hvor de bare skal være stille å be samt faste i noen dager for å rense kroppen. Jeg har hørt at de som har vært med på det for første gang har vært nære på å gi opp.

  Ønsker deg en kjempefin mandag, og ei kjempefin og god uke <3 🙂

  Purr, purr, fra Toril og kattene

 5. Jeg gleder meg til å lese mer om dette!

  1. tingjegliker

   🙂

 6. Uff dette virker helt latterlig 😛 vedder på du aldri hadde gjort det om du ikke hadde hatt en blogg å fortelle om det på. Bloggen din var mye bedre før!

  1. tingjegliker

   Hei, Maja. Det var en svært umoden kommentar uten mål og mening. Har egentlig mest lyst å slette den, men fikk også lyst å svare. Ingen hensikt i å skrive noe sånt. Om du ikke liker å lese bloggen min, så trenger du ikke gå inn på den. 🙂

   1. Jeg tror (dessverre) det alltid vil være noen med slike følelser og tanker inni seg – men det som er så fantastisk med å bli «opplyst» er jo at man kan la slike kommentarer og negati energi fare forbi istedenfor å bli «stuck» i oss. Det er ubeskrivelig fint å forstå at man har den evnen til å velge dette – håper jeg en gang klarer å bli fullt bevisst 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *