Å akseptere at vi forandrer oss

Mange vil si at et forhold skal være bygget på å akseptere hverandre for den man er, og at man ikke skal forandre seg. At man skal være den man er. «Du må ta meg for den jeg er». Utsagt som dette får forandring til å høres ut som noe negativt, når forandring er naturens gang. Og kanskje, bare kanskje, dette vi streber etter å tviholde i oss, forhindrer oss i å bli lykkelige.

Jeg tror ytterst få faktisk vet hva det vil si å være seg selv. Å være seg selv har ikke noe med status å gjøre. Du kan ikke være noen andre enn deg selv, men du kan være en million ulike versjoner av deg selv. Kanskje en av dem er å etterligne noen andre. Den versjonen av deg som later som den er lik en versjon av en annen.

I så fall kan du være akkurat den du vil. Og den personen du velger å være i dette livet, det er rollen du tar på deg. For det du tilsynelatende forbinder med å være deg selv, er også en rolle.

Akkurat den setningen er kanskje hard å forstå, men den er sann. Du kan stå opp hver eneste dag og ta helt ulike valg. Det viktigste er kanskje å ikke holde fast i noe. Ikke binde seg til noe. Forstå at man er her uten å høre til noen status, ting eller person.
Vi tror vi gjør noe bra ved oss selv når vi får en tittet, en rolle, en diplom. Men vit at alt du har gjort tidligere, det eksisterer ingen sted. Kanskje i en tekst, i et bilde, og i tankene dine fordi du husker det. Men fortiden eksisterer ikke på ordentlig. Heller ikke fremtiden. Ergo – du er i konstant forandring og utvikler kroppen og sinnet ditt kontinuerlig.

Det kan være fint å vinne noe, så klart, men uten å innse at dette ikke er noe som er deg, så vil du aldri kunne komme ordentlig i kontakt med deg selv. Å vinne noe er kun her og nå, eller der og da. Så er det over. Den kontinuerlige lykken du søker, finnes kun i deg. Så nært at du ikke forstår det.

Min rolle i dette livet er å være Anette Marie Antonsen. Det er det jeg gjør i min livssituasjon. Jeg er i denne kroppen og jeg gjør ting som den kreative energien i meg har trukket meg i retning av.
Alt jeg har ønsket å få i gjennom livet, eller ønsket å oppnå, har kun vært egoet mitt. Alle uenigheter som har oppstått, har oppstått på grunn av egoet mitt. Egoet mitt er det som frykter døden, og også det som har behov for anerkjennelse og bekreftelse.

Behov for å være noen. Slik du også har, eller lengter etter.

Men den du egentlig er har ikke noe med dette å gjøre. For det som du er skapt av, som er inne i deg, som du kanskje ikke har kontakt med – er det som er deg. Og den virkelige deg, er ikke avhengig av noe eller noen.

Egoet ditt er tankene dine. Og tankene dine er det eneste som kan gjøre deg vondt. Ingen andre kan. Du kan la andre gjøre deg vondt, ved å velge at du får vondt. Du tror du ikke velger det selv, men det gjør du. Alle gjør det, uten å vite om det.

Befrielsen du en gang i livet mest sannsynlig oppnår, er å forstå at du alltid kan velge. Du kan velge å la ting flyte forbi. Alt avhengig av hvor lenge du er villig til å vente. Hvor mye sorg du orker bære før du slipper. Eller hvor mange vegger du skal stagnere i før du snur.

Forstå at alle situasjoner i livet ditt er erfaringer. Ikke vonde eller gode, men erfaringer. Du kan alltid snu noe positivt til noe negativt. Og du kan alltid snu noe negativt til noe postitivt.

Å være deg selv, å være i kontakt med deg selv, er det vakreste som finnes. Det er ingen følelse som kan trumfe å kjenne på kjærligheten vi har i oss. For tro det eller ei, men all kjærlighet som du noen gang har kjent på, den kom fra deg selv.

Slipp deg selv fri fra tankene dine, slik at du kan være deg selv litt mer. Det er kun tankene dine som sier at du ikke kan forandre deg. At du ikke kan forlate en jobb fordi det er tryggheten din, til tross for at du ikke trives. At du ikke kan følge den egentlige drømmen din, fordi noen kanskje dømmer deg.

Den dagen du dør, vil det ikke være noen diplom. Du havner ikke et bedre sted selv om du jobbet livet av deg uten å være lykkelig. Du vil ikke få noe utbytte for ha spart mer penger enn du kan bruke, eller lagt ned mesteparten av tiden din i stress. Du vil heller ikke sovne inn med et smil om munnen fordi du tok hensyn til alle andre.
Til syvende og sist er det ikke en kjeft som brydde seg om det likevel, fordi alle er opptatt av og med seg selv.

Og de tankene du tenker at andre har om deg, finnes ikke. De er dine tanker, om deg selv. Så vær litt snill mot deg selv. Forstå at det er deg og ditt liv. Luk vekk ugresset og finn den blomsten som du søker. Det vil gjøre deg glad. Og for hvert eneste valg du tar i retning av den gode magefølelsen, vil du komme nærmere deg selv. Det betyr dit du føler at du vil, i stedet for dit du tenker, tror og mener at du vil.

Du er ikke den du en gang var, eller sa du var. Du er akkurat den du føler at du er nå. Og nå. Og nå. Slipp alle bånd til fortiden, så slipper du tenke så mye. Det er så mye enklere å føle. Og det har ikke noe å si at du tar utrygge valg som gjør at du kan treffe bunnen. Etter bunnen er det bare opp, og livet er så mye mer spennende når man følger drømmer. Uavhengig av bolig, bil, garasje, familie, giftemål og barn. Kreativiteten i oss er den største livsgleden. Den er oss.

Lag deg en fin dag.

10 kommentarer

 1. Men hvordan gir man slipp da? Hvordan slutter man å tenke, analysere fortid og bekymre seg for fremtid? Hva gjør du for å pause tankene?

  1. tingjegliker

   Jeg mediterer. Også må man være bestemt. Man må forstå at man selv kan bestemme hva man vil tenke på 🙂 Øvelse gjør mester!

 2. Dette trengte jeg å lese nå En liten påminner på noe så viktig!
  Veldig fint skrevet.

  1. tingjegliker

   Tusen takk 🙂

 3. Tina Johansen

  Takk for en flott lesning! Dette gav meg noe Har alltid tenkt at alle er så flinke til å være seg selv uten å vite hvem jeg er! Føler at jeg ligger i en gråsone på det meste hvor jeg kan bli dratt både hit og dit i meninger, stiler, drømmer osv..ikke noe konkret å sette fingeren på, som jeg lenge har søkt etter. Nå falt jammen noen brikker på plass, for jeg trenger jo ikke noe konkret stil, drøm, mening…Jeg ER midt i mellom og jeg er jo alltid meg selv om jeg ofte kan endre meg.

  1. tingjegliker

   Helt riktig, Tina. Det er akkurat sånn det er. Vi føler at vi vil den ene eller den andre veien, når det allerede er en greie vi har landet på som vi ikke ser. Og det kan endre seg, når vi vil at det skal endre seg. Det er ingen fasit. 🙂

 4. Du har så rett, og jeg øver hver dag på å bli flink på dette. Jeg vil dø med et smil om munnen og tenke på at jeg brukte tiden min på og med mine barn og mann. Jeg jobber med å leve her og nå, og ved å lese tekstene dine blir jeg bedre på nettopp det. En annen ting jeg merker for tiden er at når folk jeg prater med begynner å snakke om slarv/helt uviktige ting, får jeg en trang til å komme meg bort. Jeg vil ikke kaste bort livet mitt på å snakke om andre, det har ikke noe for seg. Og hva naboen eller kollegaen driver med på fritiden, det spiller ingen rolle. Det finnes så mye større og viktigere ting man må bry seg om her i verden.

  1. tingjegliker

   Helt korrekt, Lene. Og dette er verktøy til å vite hvem du skal tilbringe tid med. Trekk deg unna de som ikke gir deg følelser du ønsker å ha. Det er ingen tid å miste. Det er ingen grunn til å vente. Vi må akseptere at mennesker kommer og går. Tvihold ikke på noe eller noen. 🙂

 5. Vet du, at det er ikke før jeg gikk inn i forholdet jeg er i nå, at jeg fikk mulighet til å jobbe med meg selv PARALLELT med forholdet jeg er i. Jeg har alltid vært så mye flinkere til å utvikle meg som person når jeg har vært singel da det har vært en del å jobbe med kommunikasjonsmessig i tidligere forhold, mens nå har vi begge mulighet til å utvikle oss som personer på et individuelt plan også, og det er så befriende! Nå kan jeg ha meg selv i fokus samtidig som jeg har forholdet i fokus, og det har hjulpet meg mye! Man kan alltid forbedre selv den beste versjonen av seg selv 🙂

  1. tingjegliker

   Og på nivået er det fantastisk. Slik skal mitt neste forhold også være 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *