Taxi view in Phom Penh, Cambodia.

Tankene raser gjennom hodet mens jeg ser ut vinduet. Jeg lurer på hvor mange som vet dette. Også tenker jeg på dem som aldri vil reise hit. Det virker så ufarlig, alt dem gjør. Selv for oss som ikke lever slik. Alt er annerledes. De har ikke det som oss. Her er skittent, det er overfylt på veiene og de kjører med altfor mange på en moped. Jeg tror faktisk vi så en moped med fem passasjerer.

Cambodia_2016_11

Jeg sitter i en taxi. I Phnom Penh. Kambodsja. En liten busstur unna Bangkok. Jeg er så langt unna hjemme, men det er ingenting i meg som vil hjem igjen. Jeg vil bare suge til meg alt, lære om det. Er det noen som forstår hvor stor forskjellen er? Selv om de er laget av akkurat det samme? Vet alle at disse menneskene vi ser i flokk, har et like stort liv som en selv?

Se på dem. Se. De er det sammen, men de kan ikke forstå hvordan vi der hjemme lever. Og er dette så mye verre?

Cambodia_2016_8Cambodia_2016_7Cambodia_2016_6Cambodia_2016_5Cambodia_2016_4

Det er ingen system. Hvis et viktig menneske kommer skjer det noe forandring i trafikken. Alle beveger seg til siden. Politiet blåser i fløyter, tuter fra bilen. Alle disse maurene må flyttes på. Ja, det ser slik ut. Noen få i bil, mange i tuk-tuk, men aller flest er de på moped. Det er tilsynelatende det eneste som får noen til å reagere.

Det er ingen regler som blir fulgt. De kjører motsatt vei i enveiskjørt og det finnes ikke funksjon i noen lyskryss. Babyer henger på armen til mor og ingen av dem har hjelm. Det er ikke som i Norge, nei.

Cambodia_2016_3

Men tenk på disse menneskene. Disse vi ser blant en haug like. Fattige, gående i gjørme. I dag regnet det mye, men jeg så en som dusjet i regnet. Han var nok glad for en skikkelig dose regn. Jeg så gleden i at en guttunge fikk prøve den ene viften som jenta mi hadde med seg rundt. Jeg så takknemlighet ulik noen ting av det vi har hjemme.

Ja, det er fælt å bo på gata i Norge, det er det nok. Men å bo på gata her, det kan ikke sammenlignes. Det er møkkete og det lukter virkelig ille noen steder.

Hvert eneste av disse menneskene, er like mye verdt som oss. Tenk på alle tankene du sitter med hver eneste dag. Om deg selv og alt rundt deg. Slike tanker har også disse. Hver og en av dem.

Det er så deilig å erfare dette. Bagateller i hverdagen har lenge vært fjernt, men dette er å vedlikeholde det hele. Vi må ikke glemme at verden er stor. Norge er så lite og de aller fleste har ikke sett noe som dette. De vet ikke. Like greit, kan man tenke. Men nei. Det er ikke like greit. I stedet for å bare se forferdelig ting på nyhetene, burde man erfare noe som setter seg så langt inn i hjerterota at man aldri glemmer det.

Det.

Det det handler om. Og det er så enkelt som intensjonen i alt du gjør.

4 kommentarer

 1. Kjente det stakk i hjertet mitt når jeg hørte på snap du skulle til Kambodsja. Så ufattelig fattig land med så utrolig varme, hyggelige mennesker tross i landets grusomme historie. Ett land jeg har bodd i og ett land jeg råder alle til å oppleve❤️

  1. tingjegliker

   Er så glad for at jeg reiste 🙂

 2. Vær så snill å sjekk ut JACQUE FRESCO på youtube, THE VENUS PROJECT, THE CHOICE IS OURS ♡

  Du er den personen jeg kunne ønske til å lede et sånt prosjekt Anette Marie♡ Takk for at du har laget bloggen din, og alle mine tanker begynte med deg og Harald sine fantastiske TANKELØS videoer. Når han døde er det akkuratt som om hjernen min virkelig våknet opp på mange måter og jeg har prøvd å finne noen som ham♡

  Jacque Fresco er virkelig en fantastisk mann som har viet livet sitt til å redde verden og han har funnet en løsning ♡ Jeg ønsker av hele mitt hjerte at han får vite at idé en og livsverket hans blir videreført. Kanskje du kan besøke ham også. Håper du liker han like godt som meg♡

  Det hadde vert fantastisk om du kunne ta med de du kjenner å få dette ut til vår verden, på den vakre måten du formidler ting på♡

  Klem Marion♡

  1. tingjegliker

   Takk for tips! Sjekker ut dette 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *