Musikk og ensomheten jeg elsker

Det er bare meg her nå. Jeg gjør noen rare ting som å lese meg litt opp på et av Munchs bilder, Soloppgang. Med dette leste jeg meg til Soloppgang som låt. Den ble skrevet i forbindelse med hans 150-års jubileum. Teksten omhandler mange av hans sterkeste tekster.

desember_ass_2

Med dette kom jeg inn på platen som Oslo Kammerkor spilte inn i 1992. «Messe for en såret jord». Jeg tenker at de ikke kunne forestilt seg hvor såret denne jorden faktisk har blitt. Og med dette sitter jeg og hører på Velsignelsen som jeg kan utenat. Jeg gikk faktisk på en kristen folkehøyskole. Så hører jeg på den neste låten, Credo. Jeg lytter til ordene i teksten og tenker hvor vondt det er å se på verden for de som tror. De som tror på noe mer enn å vase rundt uten mål og mening. De som tror på kjærligheten og den evigheten etter livet. De som vet at jorden lever. Vi skal ikke skade planter og dyr, men jorden kan vi ødelegge?

Jeg er alene og kjenner det er deilig. Ingen stress. Jentungen reiste til pappaen sin i dag og blir der en uke. Jeg har ikke rukket å savne henne ennå, og jeg vet hun får en fantastisk jul med familien sin der. Det er mørkt ute, slik jeg liker det. Klokken er 17.10 og jeg har startet på et glass rødvin for meg selv, på samme tid som jeg avlyser bookingen jeg la inn på en yogatime. Tenkte jeg skulle trene på BeYoga klokken 18.00 først, med Alessandra. Hun kommer etterpå. Men så rekker hun ikke den og vi tenkte gamble på den som starter en time etterpå. Jeg kunne jo dratt selv, men jeg er også så støl at jeg ikke klarer å røre meg normalt. Jeg kan hvile i dag, det går bra. I morgen tidlig kan vi trene yoga.

Denne rare musikken. Åh, det er så mange låter og greier jeg liker å høre på. XX har vært favoritt i mange, mange år. Jeg går aldri lei. Ellers ble jeg presentert for High Red i forrige uke, og har allerede lyttet nok til å bli litt betatt. Dere spurte meg også om låtene jeg lyttet til på fredag kveld da jeg satt alene og drakk rødvin på Snap. Jeg elsker David Bowie. Hans nye låt var en av dem. Bruce Springsteen er min elskede. Han kommer på andreplass bak Shakira som jeg alltid har elsket. Jeg lyttet til en gutt som hadde noen vakre ord, jeg tipper det var den dere savnet mest. Det var altså  Charlie Puth med One Call Away. Det var jo litt sånn klissemusikk som havner i kategori med Backstreet Boys. Jada, jeg elsker dem også. Det var ikke så mange som fikk med seg at de slapp et album i 2013 eller?

Ellers er jeg fan av rolig musikk som regel, men også den type musikk som får det til å røre seg i meg. Om det er i sorg eller i positiv forstand, det varierer. Jeg elsker Valentines Day som Bowie ga ut på plata si i 2013. Det kan være fordi at jeg har sett musikkvideoen om og om igjen. En voksen mann med noen øyne man bare ikke får nok av å se inn i.

Imogean Heap med Hide and Seek – jeg blir aldri lei. Jessie Ware med Say You Love Me. Bon Iver med For Emma er også en elskling jeg liker. Og Skinny Love som man ikke kan komme unna. Eller hva med Philter med Revolver? Aldri lei. Eller Madness av Muse? Og Igloo har alltid ligget blant mange andre jeg liker.

Tilbake i tid hadde jeg oppheng på Katie Melua. Hennes plate Piece by Piece hørte jeg på repeat da jeg bodde i Bodø i ett år fra jeg var 18. Jeg elsket hennes stemme og det såre som passet min verden perfekt. Jeg hadde den brent på en plate. Jeg bodde en stund på rommet mitt hjemme hos Bestemor på Mørkved. Det var en merkelig tid, for jeg hadde akkurat sluppet fri fra strenge tøyler, men jeg hadde ingen aning om hva jeg ville med den etterlengtede friheten.

En låt som setter meg rett på plass er denne. Blowers Daughter av Damien Rice. Stemmen hans er så deilig, og denne låten går bare opp og opp og opp i en sånn smerte som føles deilig mens den er vond. Så vakker. Låten tar meg tilbake til kontoret mitt. Mitt første kontor på Alexander Kielland Plass. Jeg var ofte litt nede, slik det har vært i dette livet. Og denne låta var en trøst, på repeat, da jeg var trist. Jeg elsker den.

Også har jeg denne da. The Police med Roxanne. Da kan jeg danse og rydde litt mens jeg lytter på den, og jeg må alltid høre den råeste versonen av den, som er fra filmen så klart, Moulin Rouge. Fader for en film, den tror jeg kanskje at jeg vil se igjen snart!

Er det forresten best at jeg limer inn Spotify-URL eller track link? Jeg tror det er en fin blanding i dette innlegget. 

Nå er klokka 17.52 og jeg koser meg gløgg mens jeg hører gjennom så mye deilig musikk. Prøver liksom å komme på alle mine favoritter, for dere. Det er spørsmål jeg ofte får. Jeg er dritdårlig på å lage meg skikkelige spillelister. Dårlig på å samle alt, dårlig på å huske på å legge inn favorittene mine på en plass. Kanskje det skal bli en ny utfordring.

Jeg digger også litt almen musikk som denne låta med Jay-Z og stjernekompani. Musikksmaken min er som humøret, svært variert, men mest stabilt når det er nede. Jeg kom over en tidligere låt av Morten Abel som jeg hadde glemt også. Hør på denne deilige sukkerbiten som vi elsket så hardt en periode: The Brimingham Ho. Fader så rå den er.

Drukket et glass vin nå. Kjenner hvordan skuldrene bare senker seg og hvordan jeg elsker å være i mitt eget selskap akkurat nå. Det er noe ved det. Det å sitte alene med seg selv og synke inn i egne tanker og sitt eget univers. Savner å skrive på boka. Nå er det et nytt tak som må taes. Jeg skal legge noen linjer før nyttår. Forsett. Viktig det. Trening, bok, meg, jentungen. Det skal lyse egoisme og langefinger lang vei. Så lenge jeg har det moro, så lenge jenta har det trygt og trives, så lenge vi lever livet slik vi ønsker, så bryr jeg meg ikke så mye om hva fremmede måtte synes og mene.

Jeg tenker på det. Mange pleier å si at de skulle egentlig gjort ditt og datt. Om bare livet var sånn og sånn. Jobber mot noe de aldri rekker eller vet hvor er. Drømmer på siden av livet uten å si det høyt. Blir flau av å ha drømmer som ikke tilsier å være der de er i livet nå.

Jeg tenker litt på, hva jeg skulle ønske at var annerledes i livet mitt akkurat nå. Det er faktisk ingenting. Ingenting. Jeg elsker livet mitt, menneskene jeg selv har valgt å ha i det, motgangen som har lært meg så mye. Fremtiden er der den, den kommer tidsnok. Nå skal jeg lære av dette jeg gjør akkurat nå. Og det er å være den beste versonen av meg selv. Om håret mitt er brunt, blått eller grønt er vel likegyldig så lenge jeg oppfører meg og er god mot menneskene jeg møter langs veien.

Heldig er jeg også, for jeg opplever det å få mer ut av å hjelpe noen andre enn å gi meg selv noe. Og den tingen akkurat der, den tror jeg alle har, men det er ikke alle som har opplevd det. Så er den største lykken helt gratis, men man ser det ikke fordi man er mer opptatt av å fokusere på de tingene vi skulle ha hatt. De som ikke eier noe har det så utrolig mye bedre enn de som aldri får nok.

Mange ord i kvelden her. Kanskje jeg skal gjøre noe annet. Spise noe. Rote på kjøkkenet etter noe. Deilig jul!

6 kommentarer

 1. Nydelige deg, denne er fra meg: https://t.co/zEbyQEZOAN
  Fredelig Jul.

  1. tingjegliker

   Tusen takk, Espen. Hører på den nå 🙂

 2. Hei og god jul! Vil bare si at jeg beundrer deg så innmari. Har hatt en veldig vanskelig høst, og jeg er en person som sliter med å takle forandringer. Det har skjedd veldig mange kjipe ting på rekke og rad, og det har vært vanskelig å holde oppe positiviteten. Du er en stor inspirasjon for meg, for fy fillern så sterk du er! Jeg håper å beholde refleksjonene jeg gjør meg om ting, som deg, uten at det drar meg helt ned – etterhvert. Suger til meg alle tipsene dine, leser hvert eneste innlegg, og du skal vite at du er en av de positive innflytelsene mine i 2015! Lest bloggen din siden du var gravid, men liker utviklingen veldig. Ærlige, fantastiske du. Goooood jul! 😀

  1. tingjegliker

   Tusen takk, E. Det var mange fine ord! Du skal lære så lenge du lever. Det at du skriver dette sier mer enn du selv aner. Du er bevisst. Fortsett slik – det er bra. DU er sjefen over tankene dine <3

 3. Marianne

  Hei Anette!
  Hvordan kontakter jeg deg for forespørsel om fotografering?

  1. tingjegliker

   Hei, Marianne. Send en mail til anette @ tingjegliker.no

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *